Advertisement

CEMRE NUR KARACA

Yıldız Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ali Ülker, artan maliyetler nedeniyle raflardaki ürünlere zam yapmak durumunda kalacaklarını söyledi.

Yıldız Holding Kadın Platformu çatısı altında Kerevitaş ve Superfresh tarafından hayata geçirilen, Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından desteklenen "Tarımın Kadın Yıldızları" projesinin tanıtımında Bloomberg HT’nin sorularını yanıtlayan Ali Ülker, dünya genelinde artan enflasyon oranlarını işaret etti.

Yüksek enflasyondan kaçacak tedbirler almak durumunda olduklarını belirten Ali Yıldız, şöyle devam etti:

“Kimse zam yapmak istemez, kimse ürünlerini daha pahalıya satmak istemez. İnsanların her zaman gıdaya erişebilir olması çok önemli. Diğer taraftan da tüm dünyada artan enflasyon söz konusu özellikle girdi maliyetleri enerji ve lojistik maliyetlerinde ciddi bir artış söz konusu. Bu artışlar tarım girdilerine kadar yansıyor. ”

“Diğer taraftan da çiftçiyi üreticiyi mağdur etmemek gerekiyor ürünü satın alırken de hakkını vermemiz gerekiyor. Bunu yaptığımızda da maliyetlerimizde girdilerimizde artış görüyoruz. Şeker fiyatı arttıysa şeker pancarının da üretiminde maliyet artmıştır."

“Dolayısıyla yeni sezonda da daha yüksek bir alım fiyatı vermek zorunda kalacak şeker fabrikaları. Bu da ister istemez maliyetleri nihai olarak raflarda fiyatlara yansıtacak. Arzu ederiz ki hiç zam yapmayalım, fiyatlarımızı sabit tutalım. Bir yere kadar absorbe edebiliyoruz ve çok zorda kalınca da mecburen raftaki fiyatlara yansıtmak durumunda kalabiliyoruz “ açıklamalarında bulundu.

“Yeni bir sendikasyon planımız yok”

Geçtiğimiz günlerde Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun uyguladığı kredi düzenlemesine ilişkin açıklamalarda bulunan Yıldız Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ali Yıldız, “Biz 2018 yılında 10 yıllık kapsamlı bir sendikasyon yapmıştık. Bu sendikasyonda gayet iyi bir yerdeyiz 6,5 milyar dolarlık önemli bir sendikasyon sağlamıştık. Bugün geldiğimiz noktada 1,7 milyar dolara yükümlülüklerimiz düşmüş durumda. Bu yüzden kendimizi rahat hissediyoruz. Kredi maliyetlerinin artması girişimleri engelleyecek ve zorlaştıracak bir husus. Geçici olduğunu düşünüyorum.” dedi.