Advertisement

Yine zorlu bir haftayı daha geride bıraktık. Ancak gösterdiğiniz yoğun ilgi bu hafta da istatistiklerimize yansıdı ve tüm yorgunluğumuzu bir anda unutturdu. Sizlerin bu değerli ilgisi işimizi severek yapmamıza yardımcı oluyor ve bizler için çok değerli bir motivasyon kaynağı. Gönülden teşekkürler.

Geçen hafta aday listelerinin kesinleşmesi ile birlikte, eskilerin deyişiyle seçim sath-ı mailine, yani eğik düzlemine tam anlamıyla girdik. İktidarın ekonomiyi canlandırmaya yönelik adımları ve muhalefetin taahhütleri artık gündemimizde üst sıralarda yer alacak. Nitekim yer almaya da başladı.

Bunun yanında, uluslararası alanda, yine Fed'in faiz artırımının zamanlamasına ilişkin haberleri ve beklentileri dile getirmeye devam edeceğiz.

Eleştirilere baktığımızda, haftayı oldukça verimli geçirmişiz;

Değerli bir okurumuz, "ABD'de işsizlik başvuruları beklentinin hafif altında" adlı haberimize "Haber ve alt başlık nasıldır? Lütfen biraz daha Özen gösterin. Beklenenden biraz iyi ve beklentinin hafif Altında okuyunca çok doğru durmuyor. Beklentinin hafif Altını okuyunca ben kötü gelmiş diye algılıyorum." eleştirisini getirmiş. Bir verinin beklentinin altında çıkması her zaman olumsuz olmuyor. İşsizlik, bütçe açığı ya da dış açık gibi verilerin beklentilerin altında gerçekleşmesi olumlu. Bu konuda yapabileceğimiz fazla birşey yok.

"Fitch: Türk bankaları kırılgan" adlı haberimizin çeviri dilini beğenmeyen değerli bir okuyucumuz, "Biraz daha anlasilir yazdanizda anladak demi. Nokta kullanmak paralimi yahu" serzenişinde bulunmuş. Okuyucumuzun Türkçemize gösterdiği hassasiyeti takdire değer buluyoruz, ancak aynı özeni biz de kendisinden bekliyoruz. Eleştirilerirken de anlaşılır olmak ya da düzgün bir Türkçe kullanmak "parayla mı"? Eleştirilerinizi anlayabileceğimiz şekilde yazarsanız, biz de sizleri daha kolay anlar, daha doyurucu yanıtlar verebiliriz.

"Fed/Powell'dan "Haziran" sinyali" haberimize değerli bir okuyucumuz, "Heryerde pawl var Haziran demiyor bir daha gözden geçirseydiniz" eleştirisini getirmiş. Okuyucumuz son derece haklı. Powell'in başlıkta geçen sözü haberin içerisinde yer almamış. Derhal bu eksikliği giderdik. Kendisine teşekkür ederiz.

Değerli ve dikkatli iki okuyucumuz, "Yurtiçi piyasalar "veri" sonrası kararsız" haberimize, "Yazının 4. Paragrafında; ...Dün 2.57 lira civarında açılan dolar, ABD'de tarım dışı istihdam verisinin kötü çıkmasının doları yükseltmesinin de etkisi ile 2.60 seviyesini aştı... Yanlışlık yok mu????" ve "4. (Dördüncü) paragraftaki şu cümlede bir yanlışlık yok mu? ...Dün 2.57 lira civarında açılan dolar, ABD'de tarım dışı istihdam verisinin kötü çıkmasının doları yükseltmesinin de etkisi ile 2.60 seviyesini aştı. ..???" Haberdeki bu mantık hatasını da hemen düzelttik. Kendilerine çok teşekkür ediyoruz.

Değerli bir okuyucumuz, "Dolar "istihdam kötümserliğinden" toparlanıyor" başlıklı haberimize, "kardeşim milleti yanıltmayın dolar artış düşüş trendine girmiştir. dolar tl deki artış kanal içi düzeltme hareketidir. Borsa istanbul çok ucuz ve değerlenecektir." şeklinde eleştiri getirmiş. Değerli okuyucumuza kimsenin kimseyi yanıltmaya çalışmadığını, "milletin" her okuduğu ile hemen "yanılacak" kadar saf ve bilgisiz olmadığını, yanılacak olanların ise her şekilde zaten yanılmaya hazır olduklarını söylemekle yetinelim. Ötesi bizi aşar.

Diğer değerli bir okuyucumuz ise aynı habere şöyle bir yorum getirmiş: "fx trader olarak piyasa haberleri daima bahanedir. aslı olan trader parametreleridir.tüm traderlar dahima bu parametreleri baz alır haberleri de bahane eder.parametreleri iyi bilen turkiyede cok az insan vardır bu yuzden her yorumcuyu ciddiye almamanız yararına olur.bazı büyük fon yöneticileri bile piyasayı manupule ediçi kasıtlı haberler yayarlar müşterilerini tuşa yatırmak için.parametreleri iyi bilen bir trader bu tuzaklara düşmez iyi de para kazanır".

İki yorum da aynı şeyi eleştiriyor, fark üslupta.

Değerli bir okuyucumuz, "Pazartesi günü hangi piyasalar açık olacak?" haberimiz için, "bu nasıl bir yazı üst de abd ve avrupa pazartesi kapalı olacak derken en altda pazartesi abd borsaları açık yazmışsınız yani bu durumda..." demiş. Habere bir daha baktık, okuyucumuzun bahsettiği şekilde bir durum yok. Kendisi nasıl bu kanıya varmış, anlayamadık.

Son olarak da, diğer bir değerli okuyucumuz, "ABD istihdamı sanıldığı kadar kötü olmayabilir" haberimize şu eleştiriyi getirmiş: "Yok yok süper ya iş Amerika oldumu kötü olamaz ya bu sonuclar Türkiye'de ülkemizde açıklansa ülkeyi batırısınız istihdamda Amerika'da süper yorumcular yanlılığı bırakın adam gibi tarafsız yorum yapın ... Olur olmadık herseyde buraya haber diye koymayın ......". Okuyucumuz, olaylara, ABD'de yapılan herşeyin doğru, Türkiye'de ise yanlış olduğu şeklinde yaklaşıldığı algısına kapılmış. Tekrar etmek gerekirse; biz haberciyiz, olanı veririz, olmasını istediklerimizi ya da istemediklerimizi değil. Bu işte duygulara fazla yer yok zira.

Zaman ayırarak bizlere zaman ayıran herkese teşekkür ediyoruz.

Sağlıcakla kalın,

aoz@bloomberght.com