Advertisement

Bloomberg Int.’un dünyanın farklı bölgelerinde işlem yapan trader/fon yöneticileri ile yapmış olduğu bir anket var. Toplam 860 kişi ile yapılan bu ankette enteresan sonuçlar çıkmış.

 Son 2 yılın en iyimser anket sonucu

 Anketin sonuçlarının en belirgin tarafı, katılımcıların son zamanlarda olmadıkları kadar iyimser olmaları ve verdikleri cevaplara bunun yansımış olması.

 ABD ekonomisi en hızlı toparlayan bölge

 Katılımcıların % 46’sı ABD ekonomisinin toparlandığını düşünüyor. % 33’ü ABD ekonomisinin durumunun aynı kaldığını ( stable)  düşünürken, sadece % 20’si ekonominin bozulduğunu düşünüyor.

Diğer yandan aynı soru global/dünya ekonomisi anlamında  sorulduğunda katılımcıların % 50’i durumun aynı olduğunu belirtiyor. Kalanlar arasında % 33  dünya ekonomilerin genel olarak daha kötüye gittiğini düşünürken, % 20’i daha iyiye gidiyor diyor.

 2013’de trader’lar neye para yatıracak?

 Anketin ilerleyen bölümlerinde katılımcılara hangi ürünlere ve hangi ülkelere  para yatırırsınız diye sorulmuş.

 Trader’ların favori 3 ülkesi ; ABD, Çin ve Brezilya

 Yukarıda da bahsettiğim gibi ekonomisi en iyi toparlayan ülke olarak açık ara önde olan ABD, 2013’de trader’ların en çok pozisyon almak istedikleri yer olara öne çıkıyor. S&P Yıl başından beri % 13  yükselmiş olmasına rağmen 2013’de bir çok yatırımcının radar ekranında. Diğer taraftan bu senenin en körü performans gösteren 2 Borsası; Çin Şangay -% 10 ve Brezilya Bovespa  +%2 , önümüzdeki senenin öne çıkan iki ülkesi. Aslında bu iki ülkenin de ekonomilerinde seneye ciddi bir toparlanma beklenmiyor. Ancak trader’lar bu sene yerinde sayan bu iki borsanın ‘ göreceli ucuz kalma’ avantajı ile seneye önce çıkacaklarını düşünüyorlar.Bu arada fon yöneticilerin 2013’de uzak duracağız dedikleri 2 ülke ise AB ve Japonya. Ekonomileri resesyonda olan bu 2 ülkeye, kimsenin seneye de para yatırmaya niyeti yok.

 Hisse ve gayrimenkul alırım, tahvil ise asla

 İşte anketin en can alıcı noktası.

 Katılımcıların %36’sı hisse, % 20’si ise gayrimenkul yatırımlarının  2013’ün en iyi getirilerini sağlayacağını düşünüyor. Daha sonra da % 15 ile altın  geliyor.2013 yılının en kötü performans göstermesi beklenen ürünü ise tahvil. Katılımcıların % 45’i  önümüzdeki sene tahvil almayacaklarını söylüyorlar.

 Görüldüğü üzere bu senenin hisse senetleri ile beraber ( ki hiç alışılmış bir şey değildir) en iyi performans gösteren ürünlerinden olan tahvil ve bono’nun önümüzdeki sene yüzüne bakan yok.

Buradan çıkarım ile; % 5.95’e gerileyen Türk tahvil faizlerine seneye aynı ilgi olmayabilir. Türk tahvilleri göreceli olarak hala yüksek faiz vermelerine rağmen seneye yatırımcının ilgisi burada değil gibi gözüküyor. Şimdiden uyarılır.