Advertisement

Bilenler bilir. İskoçya demek viski demektir. 15. yüzyılın başlarından itibaren İskoçya'nın saf ve berrak nehir sularının bölgeye ait tat ve kokuyu barındıran malt arpası ile damıtılması sonucu ortaya çıkan bu içeceğin ünü her geçen yıl biraz daha artmıştır. Öyle ki, viski sektörü günümüzde İskoçya'da 109 lisanslı imalathanenin bulunduğu, her dakika 40 şişenin ihracat için gemiye yüklendiği, 10 bin kişinin çalıştığı ve yıllık 7 milyar dolar gelir elde edilen bir sektör haline geldi.

500 yıllık tarihi İskoç viskisi 300 yıldır bağımsızlığı için yanıp tutuşan İskoçların kabusu mu olacak?

Yukarıda bahsettiğim gibi gerçekten viski imalatı ve ticareti İskoçlar için çok önemli. Toplam büyüklüğü 220 milyar dolar olarak hesaplanan İskoç ekonomisinin yıllık gaz ve petrol hariç toplam (İngiltere hariç) ihracatı 42 milyar dolar. 7 milyar dolarlık alkollü içki ihracatı bu yıl ilk sırada. Arkasından 6 milyar dolar ile kimyevi madde ve akaryakıt ihracatı ve 3 milyar dolar ile finansal hizmetler geliyor. İlk 5 uluslararası ihracat destinasyonu ise ABD, Hollanda, Fransa, Almanya ve Norveç.

Görüleceği üzere Avrupa Birliği (AB) İskoçya için çok önemli. Toplam ihracatın yüzde 42'si AB ülkelerine gidiyor. Tahmin edebileceğiniz üzere bu ihracatın büyük kısmı viski ve yine tahmin edebileceğiniz üzere Birleşik Krallık'ın bir parçası olarak İskoçya 27 ülkeli AB'ye sıfır vergi ile bu ihracatı yapabiliyor.

Şimdi soru şu: Birleşik Krallık'tan çıkan ve bağımsızlığını ilan eden İskoçya AB ile ticari ilişkilerinde aynı hak ve imkanları kullanabilecek mi? Ayrıca dünya üzerinde 200 ülkeye viski satabilen ve bu ticarette de İngiltere'nin ticari ve diplomatik bağlantılarını kullanan İskoçya bağımsızlığını kazanırsa yine aynı ülkelere aynı şartlarla viski satabilecek mi?

Bu soruya cevap viski imalatçılarından geldi.

Lagavulin, Johnnie Walker, Glenfiddich gibi İskoçya'nın önde gelen viski imalatçıları geçtiğimiz hafta bir araya gelerek "Birlikten ayrılmanın iş dünyası için iyi olmayacağını" belirten bir açıklamaya imza attılar.

Görüldüğü gibi kapitalizm ve kuralları her yerde işliyor. Referendumdan ne çıkacak bilimiyoruz ama şundan eminiz; içilen her kadeh "Single Malt Scottish Whisky " damakta bıraktığı tadın yandında Bravehearth Mel Gibson'un sinirlerini zıplatıyor.