Advertisement

2010 yılında piyasalar uzun süre ‘Dolar sat karşısında ne bulursan onu al’ hikayesi ile gitti. Son 2 ayda ise oyun biraz değişti ve Dolar Endeksi'nin bir miktar güçlenmesi ile başta Euro olmak üzere gelişmiş ve gelişmekte olan ülke kurlarının değer kaybettiğini gördük.

Ancak emtia fiyatlarını baktığımızda bu cephede çok fazla bir değişiklik olmadı; bakır ve  altın başta olmak üzere emtia fiyatlarının yükselişi devam etti.

2011 yılı farklı bir yıl olmaya aday gözüküyor. Likidite hala var; ancak gerek dünya genelinde artan döviz maliyetleri, gerek artan enflasyon kaygıları, likiditeyi kullanan yatırımcıların daha fazla soru sormasına ve yatırımlarda ayrışmaya gitmeye başlamasına neden oldu.

Buna benzer bir ayrışma geçen yıl Kasım ayında IMKB cephesinde yaşandı ve birçok yatırımcı aynı anda 'pahalı' buldukları Türk Hisse senetlerini satıp 'ucuz' buldukları Rus hisselerinı aldı. Sebep olarak da Fiyat/Kazanç oranlarındaki farkı gösterdiler.

Bu sene de buna benzer oynaklıklar olacak gibi gözüküyor Pahalı hisseler/kurlar yada düşük faizler daha az tercih edilecek ve para daha ucuz olduğu daha az şişmiş olduğu düşünülen bölgelere gidecek.