Advertisement

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, dün Bloomberg International davetlisi olarak Londra'da yatırımcılarla buluştu. Öncesinde Bloomberg'e röportaj veren Başbakan Erdoğan, daha sonra merakla beklenen yatırımcıların sorularını cevapladı.

Dünkü yazımda, yatırımcıların özellikle cari açık, enflasyon ve büyüme gibi konularda Başbakan Erdoğan'ın ne söyleyeceğini merak ettiğini belirtmiştim. Gerçekten de dünkü görüşmelerimizde yatırımcılar seçimlerden 3 ay önce Başbakan'ın bu konularda ne diyeceğine çok önem veriyordu.

Başbakan Erdoğan, beklendiği gibi sohbetine büyüme rakamlarıyla başladı. 2010 büyüme rakamının kendisini çok memnun ettiğini ve 2011'de de Türkiye'nin yüksek büyümeye mecbur olduğunu söyledi. Enflasyon konusunda çok fazla bir şey söylemeyen Başbakan, işsizlikte dünya ortalamasının altında olduğumuzu belirtti ve 2011'de % 10'un altına gerileyeceğini iddia etti.

Merkez Bankası'nda görev değişimi

Başbakan Erdoğan'ın akıllarda kalan en ilginç açıklaması ise Merkez Bankası'nda nisan ayında yaşanacak görev değişikligiyle ilgiliydi. RBS'den Timothy Ash'in 'Geçen sefer Merkez Bankası ataması çok zor olmuştu, bu sefer bu kadar başarılı bir başkanın ardından yeni aday bulmak yine zorlu olacak mı?' sorusuna Erdoğan; 'Bürokrasiye güvenim tam ama olayı çok abartmamak lazım. Ortada bir başarı varsa bu, TCMB nin olduğu kadar hükümetin başarılı mali politikalarının sonucudur' yanıtını verdi. Başbakan Erdoğan, ayrıca Merkez Bankası Başkanı'nı daha önce kendilerinin atadığını ve 12 Nisan' da da yine en doğru adayı atayacaklarını söyledi.

Ne İrlanda ne de Portekiz piyasaları korkutuyor

Bugün 1.5 milyar dolarlık bono ihalesi var. Bu tahvilleri kimin alacağı bilinmiyor. 10 yıllık Portekiz faizi % 8'in üzerine çıktı. Diğer yandan İrlanda'nın bütün bankalarının kamulaştırılması gerekebilir. Çünkü hepsinin sermaye artırması gerekiyor ve bankalarda para yok. 10 yıllık İrlanda faizi % 10'un üzerinde. Ama bu detaylar şu an piyasaları çok ilgilendirmiyor.

Ancak bugünkü ABD tarım dışı istihdam verisi piyasalar için daha önemli olabilir, çünkü herkesin derdi aynı; FED para basmayı sürdürecek mi? Faizleri ne zaman arttıracak? Cevabı işsizlik verilerinde saklı...