Advertisement
HABERLER ABONE OL

(21:15'te güncellendi)

Yüksek Seçim Kurulu (YSK), İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçiminin iptaline ve yenilenmesine karar verdi. Seçimler sadece Büyükşehir için tekrarlanacak. YSK'nın kararını, sandık kurulu başkan ve üyelerinin kanunun açık hükmüne rağmen kamu görevlisi olmaması nedeniyle aldığı öğrenildi.

Habertürk'ten Fevzi Çakır'ın haberine göre Yüksek Seçim Kurulu Yüksek Seçim Kurulu İstanbul Büyükşehir Belediye başkanlığı seçimleriyle ilgili kararını verdi.

AK PARTİ YSK TEMSİLCİSİ RECEP ÖZEL'DEN AÇIKLAMA

9 ana başlık altında itirazda bulunmuştuk. Bunlardan özellikle sandık kurulu başkanlarının kamu görevlisi olmadığı konusunda çok ısrarlıydık. Kurul 22 tane sayım döküm cetvelinin boş olduğunu 101 tanesinin imzasız olduğunu bir de sandık kurulu başkanlarının kamu görevlilerinden seçilmediğini gerekçe göstererek kararını verdi.

"KARARDA MAZBATANIN İPTAL EDİLMESİ DE ÇIKTI"

Herkes hür iradesiyle karara katıldı. 7'ye 4 bir karar çıktı. Hukuki görüşleri doğrultusunda karar verdi. Biz hepsine Allah razı olsun diyoruz, hayırlısı olsun. Mazbata iptal kararı da çıktı. Seçim yenilenmesi 23 Haziran olarak belirlendi. Bir an önce seçimden çıkılması için tarih biraz öne çekildi ve 23 Haziran olarak kabul edildi. Milletimizin vereceği karara bir kez daha saygı duyacağız. Şaibe ve hukuki yolsuzluklar vardı. Seçim sonuçlarının herkesin içine sinmesi için yine milletin hakemliğine gidiyoruz.

"SEÇİMLER SADECE BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ İÇİN YAPILACAK"

Siyasi partiler aynı adaylarla katılacak. Ölüm ve istifa halinde adaylarını değiştirebilecekler. Seçmen kütüklerinde ilave bir işlem yapılmayacak. Sandık kurulları kanuna uygun bir şekilde yapılacak. Şu anda sadece Büyükşehir belediyesi için seçim oldu.

KARAR OY ÇOKLUĞUYLA ALINDI

YSK'daki bu karar oy çokluğuyla alındı. YSK'daki oylamada 7 kabul oyu verilirken 4 oy ise ret yönünde kullanıldı.

CHP MYK OLAĞANÜSTÜ TOPLANDI

YSK kararının ardından CHP MYK olağanüstü toplantı kararı aldı. CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun parti merkezinde hukukçu kurmaylarıyla toplandığı öğrenildi.

İMAMOĞLU MAZBATAYI İADE EDECEK

YSK'nın bu kararına göre İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun mazbatasını iade etmesi gerekiyor. İstanbul Büyükşehir Belediye Meclis Başkanlığı için bir oylama yapılacak.

SEÇMENLER AYNI SANDIKTA OY KULLANACAK

Yeni seçimde sadece oy verme işlemleri tekrarlanacak. 31 Mart seçime katılan siyasi partiler bu seçime de katılabilecek. Siyasi partiler yeniden aday tespiti yapamayacak. Ancak ölüm, istifa gibi nedenlerle meydana gelecek boşalmalar belirlenecek tarihe kadar doldurulabilecek. pusulalarının basımında 31 Mart 2019'da yapılan seçim için uygulanan esaslar aynen uygulanacak. 31 Mart 2019'da yapılan seçimler için güncelleştirilmiş ve kesinleşmiş sandık seçmen listeleri yeni bir güncelleştirme yapılmaksızın bu seçimlerde de kullanılacak.

BU KARARA İTİRAZ EDİLEMEYECEK

YSK'nın kararı nihai karar. Bu karara itiraz yolu açık değil.

GEREKÇE: KAMU GÖREVLİSİ OLMAYAN SANDIK KURULU BAŞKAN VE ÜYELER

YSK'nın gerekçesi şöyle:

Sandık kurulu başkanlarından açıkça yasaya aykırı şekilde 225 civarında sandık başkanı görev yaptı. Sandık kurulu uyelerinden de 3500 civarında kamu görevlisi olmayan var. Bunların tesir ettiği oyların aradaki farkı etkiler nitelikte olduğu için seçimlerin yenilenmesine karar verildi.

YSK, kanuna aykırı görevlendirme yapan ilçe seçim kurulu başkan ve üyeleri ile seçim müdürleri hakkında suç duyurusunda bulunulması kararı verdi.

SEÇİME KADAR İBB BAŞKANI TEVFİK GÖKSU OLACAK İDDİASI

İstanbul'da siyaset kulislerinden edinilen belgelere göre çok büyük olasılıkla Tevfik Göksu'nun AK Parti ve MHP'nin oylarıyla seçime kadar İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı olacaktır.

YILDIRIM: RESMİ AÇIKLAMASINDAN SONRA DEĞERLENDİRME YAPACAĞIM

AK Parti İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı Binali Yıldırım "Karar hayırlara vesile olsun. Resmi açıklamadan sonra bir değerlendirme yapacağım" dedi. 

 

 Haberturk.com