Advertisement

Yumurta Üreticileri Merkez Birliği (YUM-BİR) Başkanı İbrahim Afyon, Yumurta Üreticileri Merkez Birliği ile birliğe bağlı 25 üye birliği ve teşebbüs hakkında soruşturma açılmasını değerlendirdi.

Bloomberg HT yayınına katılan Afyon, üreticilerin bir araya gelerek fiyat oluşturmasının tamamen yanlış anlaşılma olduğunu, bunu belgelerle açıklayacaklarını belirtti.

Afyon konuşmasına şöyle devam etti:

Maliyetlere bağlı olarak bütün emtiaların yükseldiği bu dönemde yumurta fiyatları da yükseldi. Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın müfettişlerinin bizim sektörümüze faydalı olacağını ve memnuniyetle karşılayacağımızı belli etmiştik. Çünkü bu araştırmada biz zararımızın tescillenmesi adına fayda gördük. Zaten müfettişler de fiyatların yükselişinde suçlunun üretici olmadığını, maliyet kaynaklı olduğunu belirttiler.

Rekabet Kurumu 'Kişiler kendi aralarında anlaşarak mı fiyatları buraya taşıyor?' diye incelemeye gitti. Yumurta hassas dengelerden güncel olarak etkilenen bir emtiadır. Maliyetler ne kadar yüksek olursa olsun fiyatımızı pazar belirliyor. Biz hiçbir maliyet kalemimizi yansıtamıyoruz.

Üreticiler suçlandığı gibi bir araya gelerek fiyat belirlemesi mümkün değil. Üreticiler birliği olarak Tarım ve Orman Bakanlığı'nın verdiği yetkiyle üretici maliyetini korumak, yeni pazarlar oluşturmak, üreticiler arasındaki koordinasyonu sağlamak ve yeni pazarlar oluşturmak gibi bir dizi çalışma yetkimiz var.

Biz bu tüzüğe uyarak birliğimizi yönetmeye çalışıyoruz. Bunu yaparken aramızdaki bu bilgi akışını 81 vilayetin il tarım müdürlükleri ihtiyaç duyduğunda iletiyoruz. Bunu kendi aramızda istişare etmek kartel oluşturmak olarak adlandırılıyor. Merkez Birliği’nin görevini yaptığını, yanlış anlaşılma olduğunu belgelerle sunacağız.