Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Yunanistan, uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu  Moody’s Investors Service'in ülke notunu artırmasının ardından düşen borçlanma maliyetlerinden yararlanarak, bu yılın ikinci tahvil satışını gerçekleştiriyor.

Atina Borsasına yapılan açıklamaya göre, ülke yeni 10 yıl vadeli tahvil arzı için altı bankayı görevlendirdi. henüz kesin kararın alınmamasından dolayı ismini vermeyen bir hükümet yetkilisi, satışın Salı günü gerçekleştirilmesinin beklendiğini kaydetti. Yunanistan benzer vadede tahvili en son Kasım 2017'de gerçekleştirmişti.

Yunanistan'ın bu son arzı, Moody's'in Cuma günü ülkenin kredi notunu iki basamak yükselterek B1 seviyesine çıkarması ve görünümü durağan olarak belirlemesinin ardından, Euro Bölgesi borç krizinden bu yana ülkenin piyasalar için rehabilitasyonunda diğer bir adımı işaret ediyor. Yunanistan tahvili bu yıl Euro Bölgesi'ne göre daha iyi performans gösteriyor ve faiz 13 yılın en düşük seviyesine inmiş durumda, ancak faizin halen bölgenin en yüksek getirisini sunması, bu tahvili yatırımcılar için cazip kılıyor.

Mizuho International Plc faiz stratejisti Antoine Bouvet, "Bu safhada, Yunanistan büyük çaplı nakit tamponlarından faydalanıyor, bu nedenle bu arz, piyasaya girişin kanıtlanmasından ziyade acil finansman ihtiyaçlarınının giderilmesini de sağlamakta," dedi.

Moody'in kredi notu halen yatırım yapılabilir seviyenin dört basamak altında olmasına karşın, yüksek getiri yatırımcılarını ikna etmede önemli bir adımı oluşturuyor. Bu arz öte yandan, Euro Bölgesi'nde, yavaşlayan ekonominin Avrupa Merkez Bankası'nın yakın zamanda faiz artıracağına ilişkin beklentileri düşürmesi ile birlikte, bu yılın en fazla talep gören arzı oldu.

Yunanistan'ın Ocak ayındaki 5 yıl vadeli 2.5 milyar euroluk satışına, ülkenin Ağustos ayında üçüncü ve son kurtarma paketinden çıkmasının ardından, 10 milyar euro (11.3 milyar dolar) talep gelmişti. Sabit getirili menkul kıymetler müdürü Arne Lohmann Rasmussen'in de aralarında bulunduğu Danske Bank A/S analistlerine göre, 10 yıl vadeli tahvil satışından 2 milyar ila 2.5 milyar euroluk gelir bekleniyor.

Yunanistan'ın 10 yıl vadeli tahvilleri şimdilerde yüzde 3.67 civarında seyrediyor. İtalya'nın 10 yıllıkları yüzde 2.76 ve Almanya'nın benzer vadeli kağıtları ise yüzde 0.17 civarında el değiştiriyor. Finans krizinin en yoğun olduğu dönemde, Yunanistan tahvillerinin faizi yüzde 44 seviyesine kadar çıkmıştı.

Öte yandan, Yunanisan'ın devlet tahvili işlemleri halen sığ. Yunanistan Merkez Bankası'nın verilerine göre, Şubat ayında ikincil piyasada işlem hacmi 1 milyar eurodan daha azdı. Bu piyasada işlem hacmi Eylül 2004'te 136 milyar euro ile zirve yapmıştı.