Advertisement
HABERLER ABONE OL

Dünyada birçok merkez bankasının faiz kararı belli olurken, yurt içinde de Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın faiz kararı izlenecek.

Bloomberg HT anketine katılan ekonomistlerin ortalama beklentisi faizin 50 baz puanla yüzde 12,50 seviyesine indirileceği yönünde.

Bloomberg HT Araştırma Birimi tarafından gerçekleştirilen ve 17 kurumun katıldığı ankette medyan beklenti politika faizinin 50 baz puan indirimle yüzde 12,50 seviyesine indirilmesi yönünde gerçekleşti.

9 kurum faizlerde indirime gidilmesini beklerken, bunların 8'i 100 baz, biri ise 50 baz puanlık faiz indirimi beklentisi açıkladı.

TCMB ağustos ayındaki Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında sürpriz bir kararla 100 baz puanlık faiz indirimine gitmişti.

Söz konusu toplantıda indirime gerekçe olarak, “iktisadi faaliyette bir miktar ivme kaybı” olduğuna işaret edilmiş, “Mevcut görünüm altında güncellenen politika faiz düzeyinin yeterli olduğu değerlendirilmiştir” ifadesi ile daha fazla indirim olmayabileceği beklentisi güç kazanmıştı.

Ancak Morgan Stanley, UniCredit SpA ve Citigroup Inc.’un ekonomistleri bu ay da TCMB’den gevşeme adımı bekliyor.

Türkiye’de tüketici enflasyonu Ağustos ayında yükselişini sürdürerek yüzde 80 seviyesini aşmıştı. Bununla birlikte TCMB’nin son yayımlanan piyasa katılımcıları anketindeki yıl sonu tüketici enflasyonu beklentisi bu yıl ilk kez önceki ayın altına inerek yüzde 67,73 oldu. Ayrıca sanayi üretimi temmuz ayında Haziran 2020’den beri en düşük büyümeyi kaydetti. Yıllık bazda yüzde 8,2 yükselmesi beklenen sanayi üretimi söz konusu ayda yüzde 2,4 artış kaydetti.

UniCredit ekonomistleri Dan Bucsa ve Gökçe Çelik, “Sanayi üretimindeki yavaş büyümenin ekonominin baskı altına girdiğini göstermesiyle birlikte, politika yapıcılar 100 baz puanlık faiz indirimine gidebilirler. Faizin sabit tutulması ihtimali göz ardı edilemez, ancak ‘her iki durumda da’, seçimlere kadar ilave faiz indirimlerinin muhtemel olduğunu düşünüyoruz” değerlendirmesini yaptı.

Ziraat Yatırım'da 100 baz puanlık indirim beklentisi

Ziraat Yatırım Araştırma Müdürü Harun Dereli Bloomberg HT yayınına konuk olarak TCMB'nin faiz kararına dair beklentilerini dile getirerek bu kararın piyasa üzerindeki olası etkilerini yorumladı.

Dereli, "Benim tahminim 100 baz puanlık bir düşüş gündemde olabilir. Zaten bunun sinyallerinin bir önceki toplantıda verildiğini düşünüyorum ama Fed’den daha sert bir faiz artışı ya da daha şahin açıklamalar gündeme gelirse pas geçilmesi de mümkün. Genelde ekonomistlerin büyük bölümü sabit tutulması beklentisi içinde ancak ben 100 baz puanlık bir faiz indiriminin olabileceğini düşünüyorum” dedi.