Advertisement
PİYASALAR ABONE OL

Yurtiçi piyasalarda dikkatler tamamen Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'ndan (TCMB) çıkacak faiz kararına çevrildi. TCMB yeni başkan ve yeni atanan Para Politikası Kurulu üyeleriyle ilk toplantısını 15 Nisan Perşembe günü gerçekleştirecek.

TCMB haftasındaki ilk işlem gününde küresel piyasalarda dolar sınırlı da olsa yükselişle başlarken, Türk Lirası'nda ise görece yatay bir seyir izlendi. Dolar/TL kuru 8,18 seviyesi etrafında işlem gördü.

Türkiye'nin risk primi 443 baz puan olurken, gösterge tahvil faizi ise yüzde 18,56 seviyesinde.

Unicredit, TCMB'den değişiklik beklemiyor

TCMB faiz kararı yaklaşırken, kurumlar da beklentilerini açıklamaya başladı. Unicredit, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın 15 Nisan'da gerçekleştireceği Para Politikası Kurulu toplantısında faizleri sabit tutacağını öngördü.

Gelecek aylarda yukarı yönlü enflasyon eğiliminin, üretici fiyatlarındaki artışın tüketici fiyatlarına yansımasıyla devam edeceğini belirten kurum, manşet enflasyonun Mayıs ayında yüzde 18’in üzerine çıkabileceğini tahmin etti.

Bu enflasyon eğiliminin TCMB’yi 2021’in ikinci çeyreğinin sonuna kadar faizleri sabit tutmaya zorlayabileceğine değinen kurum analistleri, TCMB’nin Temmuz ayından itibaren faiz indirmeye başlayabileceğini ve sene sonunda faizi yüzde 15 seviyesine çekeceğini öngördü.

Daha önce yıl sonunda enflasyonun yüzde 15’e doğru azalacağını belirten kurum, TCMB'nin politika faizini beklenenden daha önce yüzde 15 seviyesine indirebileceğini dile getirmişti.

Yabancının iki haftalık çıkışı 2,4 milyar doları aştı

TCMB'deki görev değişiminin ardından ilk haftada 15 yılın en sert yabancı çıkışı yaşanırken, değişikliği takip eden ikinci haftada da yabancı yatırımcının net satış tarafında olduğu görülmüştü.

TCMB verilerine göre, 2 Nisan haftasında yabancı yatırımcılar 364 milyon dolarlık net hisse satışı yaparken, tahvil tarafındaki net satış ise 140 milyon dolar olarak gerçekleşti.

Böylelikle TCMB'deki değişikliği takip eden iki haftada yabancı çıkışı 2,4 milyar doları aştı. Söz konusu görev değişikliğinin ardından ilk haftada yabancı yatırımcılar nette 1,9 milyar dolarlık varlık satışı yaparak 15 yılın en hızlı çıkışına imza atmıştı.