Advertisement
HABERLER ABONE OL

Zorlu Enerji CEO'su Sinan Ak, Bloomberg HT'deki Finans Merkezi programında enerji sektöründeki son gelişmeleri ve pandemi etkisini değerlendirdi.

Pandemi etkisiyle insanların eve çekilmesiyle evde elektrik tüketiminin yüzde 15 civarında arttığını, sanayide ise yüzde 40'lara varan düşüşler olduğunun belirten Ak "bizim de sanayi şirketlerimiz var ve belli bir toparlanmayla bu süreci atlattık." dedi. Ak şu an hemen hemen tam kapasiteyle çalıştıklarını bildirdi.

Pandeminin Zorlu Enerji'yi nasıl etkilediği sorusuna Ak şu yanıtı verdi, "enerji kaynaklarına dayalı üretim yaptığımız için normal süreçte işlerimiz devam etti, bir sıkıntı görmedik..Dağıtım bölgesinde tüketimlerin daralmasıyla gelirlerimizde biraz kayıplar oluştu. O da bugünlerde toparlanma eğiliminde, sene başında bütçelediğimiz Ebitda seviyelerini de yıl sonunda yakalayacağımızı tahmin ediyorum, kur ve faizlerin etkisiyle bilançonun finansman tarafında ciddi anlamda pozitif etkilendik. Hem TL faizlerin düşmesi hem de dolardaki düşüşle faiz giderlerimiz önceki yıla göre ciddi anlamda düşecek. Ebitda'da kaybettiğimiz marjın fazlasını finansman gelirleriyle karşılamış olacağız"

#habericireklam#300x250#300#right

Yaptıkları yatırımlarla ilgili ilave finansman ihtiyaçları olmadığını belirten Ak şu an enerji yatırımlarını tamamladıklarını, bundan sonra büyümek istediklerini söyledi. Ak "büyüyeceksek ileride sermaye ihtiyaç var, bununla ilgili çalışmalar yapıyoruz" dedi.

İkincil halka arzla ilgili bir takım görüşmeler yaptıklarını kaydeden Ak, "biz Eylül için planlamayı yapmıştık ama pandemi sürecinin neler getireceğini öngöremediğimiz için halka arz planımızı 2021'in ilk yarısına kaydırdık." diye konuştu.

Yurt dışındaki faaliyetlerinde bu dönemde sıkıntı olmadığını ifade eden Ak "İsrail'de düşüş oldu ama toparladı, oradaki iş yeri tüketimi eve kaydı. Pakistan'da da herhangi bir sıkıntımız olmadı, yatırımlarımıza devam ediyoruz. Oradaki güneş yatırımını yapmaya devam ediyoruz" dedi.