Advertisement
ENERJİ ABONE OL

Petrol fiyatları, ABD'de aktif petrol sondaj kuyusu sayısının üç ayın zirvesine çıkması ve bunun da OPEC ve ortaklarının küresel arz fazlasını azaltmaya yönelik çabalarının etkisini gidermesinden endişe duyulmasının ardından yükselişini varil başına 57 dolar civarında durdurdu.

Vadeli petrol kontratları New York'ta, önceki iki seansta yüzde 2.5 yükseldikten sonra yüzde 0.4 geriledi. Baker Hughes'un Cuma günü açıkladığı verilere göre, ABD'de aktif petrol sondaj kuyusu sayısı 2 artarak 751'e çıktı ve üst üste üç hafta yükselmiş oldu. Kuveyt Petrol Bakanı Issam Almarzooq, OPEC öncülüğündeki üretim kısıntılarının, piyasa Haziran ayına kadar yeniden denge kazanırsa, daha erken bitirilebileceğini söyledi.

Petrol fiyatları, Petrol İhraç Eden Ülkeler Topluluğu (OPEC) ülkeleri ve aralarında Rusya'nın da bulunduğu ortaklarının arz kısıntılarını 2018 yılının sonuna dek uzatmaları ile birlikte üst üste ikinci yılını da kazançla geçmeye yöneldi. ABD'de kaya petrolü üreticileri, hedging'in sekiz hafta üst üste yükselerek rekor seviyeye çıkması ile birlikte, üretim faaliyetlerini gelecek yıl artıracaklarının işaretini verdi.

Sydney'de Fat Peohets emtia analisti David Lennox, "Talebe ve OPEC üyelerinin üretim kısıntısı anlaşmasına uyumuna bakarak, petrol fiyatlarının gelecek yıl daha güçlü olacağını düşünüyoruz," dedi ve "Fiyatların ne kadar güçlü olacağı, ABD'den ne kadar ekstra petrol geleceğine bağlı. Bu durum petrol piyasası için gerçekten önemli" şeklinde görüş bildirdi.

Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında, 20 sent düşerek, Hong Kong saati ile 12:40'ta varil başına 57.16 dolara indi. Toplam işlem hacmi 100 günlük ortalamanın yüzde 22 altındaydı. Fiyatlar Cuma günü 67 sent yükselerek 57.36 dolardan kapandı ve buna bağklı olarak, haftalık kayıp yüzde 1.7'ye indi.

*Şubat vadeli Brent oetrplü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında, 23 sent ya da yüzde 0.4 düşerek varil başına 63.17 dolara geriledi. Fiyatlar geçen hafta yüzde 0.5 düştü. Küresel gösterge Brent petrolü, Şubat vadeli WTI'a kıyasla 5.93 dolar primli işlem gördü.