Advertisement
ENERJİ ABONE OL

Petrol fiyatları, Orta Doğu'da artan jeopolitik gerilimin ABD'de yükselen ham petrol stoklarına ilişkin endişeleri dengelemesi ile birlikte en son 2014 yılında görülen seviyeler yakınında seyretti.

Vadeli petrol kontratları New York'ta Çarşamba günü yüzde 2 yükseldikten sonra fazla değişmedi. Dünyanın en büyük petrol üreticisi Suudi Arabistan, ABD Başkanı Donald Trump'ın Amerika'nın Suriye'ye saldırmaya hazırlandığı yolundaki uyarısından saatler sonra İran destekli Yemenli militanlar  tarafından ateşlenen bir balistik füzeyi Riyad üzerinde etkisiz hale getirdi. Artmakta olan jeopolitik gerginlikle birlikte, yatırımcılar ABD'de ham petrol stoklarının geçen hafta sürpriz bir şekilde arttığını gösteren resmi verileri fazla dikkate almadı.

Petrolde volatiliteyi ölçen gösterge de Çarşamba günü, Orta Doğu'daki anlaşmazlıklardan dolayı meydana gelebilecek arz kesintilerinin küresel arz kısıntılarının etkilerini daha da büyütebileceği ve fiyatların daha da artabileceği spekülasyonuna bağlı olarak sıçrama yaptı. Petrol fiyatları, ABD'de artan kaya petrolü üretiminin Petrol İhraç Eden Ülkeler Topluluğu (OPEC) ve ortaklarının arz fazlasını gidermek ve fiyatları yükseltmek için arz kısıntılarına gitme yönündeki çabalarını dengelemesi ile birlikte Ocak ayında görülen zirvelere çıkmakta zorluk çekiyor.

Sydney'de Fat Prophets analisti David Lennox, "Açık bir şekilde, Suudi Arabistan semalarında olanlarla birlikte, piyasada endişeler artıyor," dedi ve "Jeopolitik gelişmeler fiyatlara iyi destek veriyor, ancak eğer bu durum yoğunlaşmazsa ve sadece bir haftalık bir olaysa, traderlar ABD verilerine tepki vermeye başlayacak" şeklinde görüş bildirdi.

Mayıs vadeli Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında, 5 sent yükselerek Singapur saati ile 08:55'te varil başına 66.87 dolara çıktı. Kontrat Çarşamba günü 1.31 dolar yükselerek 66.82 dolar ile Aralık 2014'ten bu yana en yüksek seviyesinden kapandı. Toplam işlem hacmi 100 günlük ortalamanın yüzde 62 altındaydı.

Haziran vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında, 5 sent düşerek varil başına 72.01 dolara geriledi. Kontrat Çarşamba günü 1.02 dolar yükselerek 72.06 dolardan kapandı. Küresel gösterge Brent petrolü, Haziran vadeli WTI'a kıyasla 5.26 dolar primli işlem gördü.