Advertisement

Bir zamanların yıldız ekonomisi olan Brezilya, siyasi ve ekonomik krizlerle sarsılıyor. Düşen emtia fiyatları ve Çin ile sarsılan ticareti yüzünden ekonomisini toparlamakta zorlanan Brezilya’da skandallar gündemden düşmüyor. Bütün bu skandalların tam ortasında ise Demir Leydi lakaplı Dilma Rousseff var.

EKONOMİDE KARAMSAR TABLO

İşsizliğin arttığı ve yatırımcı güveninin düştüğü Brezilya’da Çarşamba günü açıklanan yıllık enflasyon verisi de yüzde 10,48 ile 2003 yılından bu yana en yüksek seviyeye ulaştı.

Fitch, Aralık ayının başında yayınladığı Küresel Ekonomik Görünüm raporunda Ekim ayına göre çok fazla bir değişiklik yapmazken bir tek Brezilya’nın büyüme rakamlarını düşürmüştü.

Fitch'in tahmini Brezilya’nın 2015’te yüzde 3,7, 2016’da ise yüzde 2,5 daralacağı yönünde. Brezilya Merkez Bankası’nın yaptığı ankette ise daralmanın yüzde 3,5 olacağı düşünülüyor.

Üçüncü çeyrekte Brezilya ekonomisi yıllık yüzde 4,5 daralarak 1996’dan beri görülen en düşük büyüme rakamanı ortaya koymuştu. Bu tablo Brezilya’nın 1931’den beri karşılaştığı en şiddetli resesyonu yaşamasına yol açıyor.

Ülkeye son darbeyi de Moody's vurdu. Moody’s, Brezilya'nın kredi notunu 'junk' statüsünde belirleyerek olası bir indirim için izlemeye aldığını açıkladı. Moody's, bu kararının ardında Brezilya Devlet Başkanı Rousseff'in görevden alınabilmesi için Kongre’nin alt kanadı Temsilciler Meclisi’nde alınan karar sonrası kötüleşen yönetilebilirlik koşullarının olduğunu belirtti.

Peki Rousseff’in halktan aldığı desteğin yüzde 8’lere düşmesine, siyasi ve ekonomik olarak darbe almasına yol açan nedir?

ZAMAN ALEYHİNE İŞLİYOR

Rousseff’in vermesi gereken ilk sınav, başkanlık kampanyasını yasadışı bir şekilde fonladığı ve devlet bütçesindeki açığı kapatmak adına görevini kötüye kullandığı gerekçesiyle Temsilciler Meclisi’nde açılan soruşturmadan sağ çıkmak.

Soruşturma kararı, Temsilciler Meclisi Başkanı Eduardo Cunha tarafından verildi. Yüksek Mahkeme, soruşturmanın yasallığını kontrol etmek amacıyla şimdilik süreci askıya alsa da bu durum Rousseff’in rahat bir nefes almasını sağlamayacak. Zaman Rousseff ve lideri olduğu İşçi Partisi’nin aleyhine işliyor. İşçi Partisi araya yılbaşı tatili girmeden kararın bir an önce verilmesini istiyor; çünkü süreç ne kadar uzarsa tatil zamanı Brezilyalıların sokağa çıkarak Rousseff’i protesto etmesi ihtimali o kadar güçleniyor.

Özge Özdemr