Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

UBS AG ve Citigroup Inc., Çin'deki konut satışlarının düşmesini ve ülkenin en büyük ihracat pazarı Avrupa'nın karşısındaki resesyon riskini gerekçe göstererek, Asya'nın en büyük ekonomisi Çin'in 2012'ye ait büyüme tahminlerini aşağı yönlü revize etti.

Hong Kong'taki ekonomist Wang Tao, Çin'in 2012'ye ait GSYH büyümesinin 2012'de yüzde 8 olarak gerçekleşeceğini söyledi. Daha önceki tahminde, Çin'in 2012'de yüzde 8.3 büyümesi öngörülmüştü. Citigroup da Çin'in büyüme tahminini yüzde 8.7'den yüzde 8.4'e çekti. İki banka aynı zamanda küresel büyüme tahminlerini de indirdi.

Çin Başbakanı Wen Jiabao'nun emlak sektöründeki önlemlerini sürdüreceğine yönelik spekülasyonların inşaat sektörünü olumsuz etkilerken, Avrupa'daki borç krizi de ihracat taleplerini azaltıyor. Goldman Sachs Group Inc. müşterilerine Hong Kong'ta işlem gören Çin şirketlerinin hisselerinin yükseleceğine yönelik pozisyonlarından çıkmaları tavsiyesinde bulundu.

Euro Bölgesi'ndeki zayıf büyüme oranlarının, Çin dahil, dünyanın geri kalanının olumsuz etkileyeceğini belirten UBS ekonomisti Wang, Çin'de daha belirgin ve kalıcı bir parasal genişlemenin 2012'nin ilk çeyreğinde, ihracat, inşaat ve sanayi üretiminde gözle görülür oranlarda yavaşlamasıyla görüleceğini savundu.

Dünyanın en büyük ikinci ekonomisi Çin, 3. çeyrekte yıllık bazda yüzde 9.1 büyüme kaydetti. Çin ekonomisi geçtiğimiz yılınilk çeyreğinde yüzde 11.9 büyümüştü.

Şanghay Bileşik Endeksi yüzde 0.6 artışla, bu yılki kayıplarını yüzde 15'le sınırladı.