Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Çin Başbakanı Wen Jiabao, yavaşlayan büyüme ve artan fiyatların, hükümetin ekonomiyi yönetirken karşı karşıya kaldığı güçlüklere ilave oluşturduğunu söyledi.

Wen, merkezi hükümetin internet sitesinde dün yayınlanan açıklamasında, vergi kolaylıkları gibi ihracat politikalarının gelecdek yıl "temelde istikrarlı" tutulacağını ve hükümetin "yapısal vergi kısıntılarına" destek ve insanların yaşamlarının iyileştirilmesi için temel olarak maliye harcamalarını kullanacağını kaydetti. Wen, "Mevcut ekonomik büyüme ivmesi genel olarak güçlü, ancak birçok yeni durum ve sorunla da karşı karşıya bulunmaktayız" değerlendirmesinde bulundu.

Geçen haftaki toplantının ardından, iktidardaki Komünist Parti, yaptığı açıklamada, Çin'in gelecek yıl temkinli para ve önceden tepki veren maliye politikalarını sürdüreceğini ve politikaların, değişen durumlara karşı, ihtiyaç duyulduğunda, ince ayardan geçirileceğini kaydetmişti. Avrupa'daki borç krizi ve soğuyan lokal emlak piyasası, hükümeti büyüme hızını sürdürmek için para politikasını daha da gevşetmeye yöneltebilir.

Hong Kong'da Credit Agricole CIB kıdemli ekonomisti Dariusz Kowalczyk, "Bu, dış ortam zayıf kalırken, içeride yavaşlayan konut yapımından kaynaklanabilecek talep zayıflığı ile birlikte, gelecek yıl büyümeyi desteklemek için bir politila inisiyatifleri işareti" dedi ve "Çin, iç talebi artırarak ve gelişen piyasalardaki varlıkları üzerinde odaklanarak, ABD ve Avrupa'da süregelen düşüşe hazırlanıyor görünüyor" değerlendirmesinde bulundu.