Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Çin'de imalat sanayi göstergesi Aralık ayında yükseldi. Bu durum, Avrupa borç krizinin ihracat görünümünü olumsuz etkilemesine karşın, dünyanın en büyük ekonomisindeki yavaşlamanın duabileceğini işaret ediyor.

Beijing merkezli lojistik federasyonundan yapılan açıklamaya göre, Çin'de satınalma yöneticileri endeksi (PMI), Kasım ayındak, 49 seviyesinden Aralık ayında 50.3 seviyesine yükseldi. Bloomberg News'un anketine katılan 15 ekonomistin tahminlerinin medyanına göre, bu verinin 49.1 seviyesinde çıkması bekleniyordu. Bu veri, ankete katılan 15 ekonimistin tahminlerinin tümünden daha iyi çıktı.

Ancak dün açıklanan iki veri, küresel yavaşlamanın Asya'da etkili olabileceğini gösterdi. Çin'de ihracat siparişleri endeksi üçüncü ayda da düşerken, Güney Kore, 2012 yılında ihracatın geçen yılın üçte bir hızında büyüyeceği tahmininde bulundu.

Hong Kong'da Societe Generale SA ekonomisti Yao Wei, "Avrupa'daki borç sorunları, Avrupa ülkelerinin aldıkları kemer sıkma tedbirleri ve yavaş ABD büyümesi, Asya ürünlerine bu yıl talebin düşük olabileceği anlamına geliyor ve bu da aşağı yönlü risk oluşturuyor" dedi.