Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Fed, ABD'nin hâlâ daha vasat bir hızda seyreden toparlamasını desteklemek için QE3 olarak bilinen 3. tur tahvil alım programı fikrine açık görünüyor. Ancak birçok yetkili aynı düşüncede değil.

Fed'in 24-25 Ocak'taki toplantısının tutanakları, bazı Fed yetkililerinin yüksek işsizlik oranları ve düşük enflasyonu öne sürerek tahvil alımlarının en kısa zamanda başlaması gerektiğini düşündüğünü gösteriyor. Fakat diğer cephede birçok Fed yetkilisi de bu hamlenin "ancak ve ancak" ekonominin daha fazla zayıflaması ya da enflasyonun Fed'in yüzde 2 hedefinin altında kalmaya devam etmesi durumunda yapılmasını savunuyor.

Tartışmalar Fed'in rekor düşük seviyede seyreden politika faizini 2014 boyunca sürdürülmesi kararını aldığı toplantısında öne çıktı. Bir Fed yetkilisi merkez bankasının enflasyonu düşük tutmak için bu kararı yeniden değerlendirmesinin gerekebileceğinin altını çizdi.

Fed Başkanı Ben Bernanke, Ocak ayındaki toplantının ardından katıldığı bir basın konferansında, Fed'in hâlen daha ekonomiyi hızlandırmak için 3. tur tahvil alım programı fikrini masadan kaldırmadığnı söyledi.

Bazı ekonomistler ise Fed'in yeni bir tahvil alım programını 13 Mart'taki toplantısının ardından başlatacağını düşünüyor. Öte yandan istihdamdaki ve genel olarak ekonomideki ilerlemelerden ötürü, Fed'in böyle bir karar alması yakın zamanda beklenmiyor. Birçok analist, Ocak ayında yüzde 8.3'e gerilen istihdam rakamlarının, ABD merkez bankasının tahvil alım programı kararlarını daha ileri bir tarihe ittiğine inanırken, bazıları Fed'in, Avrupa'da krizin daha da derinleşmesi gibi ciddi bir şok olmadığı sürece QE3'e gitmeyeceğini düşünüyor.