Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Dünya Bankası'nın yükselen Avrupa ekonomileri ve Orta Asya Bölgesi'ne yönelik raporuna göre, bu yıl, bölgedeki birçok ülkede yavaşlayan bir büyüme görülecek ve bölge için "ufukta görünen kriz" ise 2050 yılına kadar nüfusun ciddi yaşlanması ve önemli oranda işgücü kaybının olacak olması.

IMF-Dünya Bankası Bahar Toplantıları kapsamında, Avrupa ve Orta Asya bölgesine ilişkin rapor yayımlandı ve konuyla ilgili basın toplantısı düzenlendi.

Rapora göre, Euro bölgesindeki durgunluk ve belirsizliğin devam etmesi, yükselen Avrupa ekonomileri ve Orta Asya bölgesinde 2010-2011 yıllarında görülen ılımlı iyileşmeye tehlike oluşturuyor. Bu nedenle bu yıl bölgedeki birçok ülkede yavaşlayan bir büyüme görülecek.

Yavaş büyüme özellikle, Yunanistan ve İtalya ile yakın ticareti ve finansal bağları olan ve büyük anlamda yabancı bankalara bağımlılığı bulunan Balkanlar ve Orta Avrupa'da olacak.

Raporda, Türkiye'nin yanı sıra Ukrayna ve Belarus'ta da büyümenin keskin biçimde yavaşlamasının beklendiği belirtildi. Bunun yanında, Rusya ve diğer petrol ihracatçılarında da büyüme yavaşlayacak ama ekonomileri yüksek petrol fiyatları sayesinde güçlenecek.

-Bu yıl bölgedeki büyüme yüzde 3.4 olacak-

Dünya Bankası Avrupa ve Orta Asya Başkan Yardımcısı Philippe Le Houerou, bu bölgenin krizden en fazla etkilenen bölge olduğuna dikkati çekerek, toparlanmasının da diğer bölgelere oranla daha zayıf olduğunu söyledi.

"2010-2011 yılındaki zayıf iyileşmeden sonra, bölgedeki büyüme tekrar yavaşlıyor" diyen Houerou, bölgede 2011 yılındaki yüzde 5.5 orandaki büyümenin, bu yıl yüzde 3.4 civarında olmasının beklendiğini bildirdi.

Houerou, bölgede işsizlik oranının yüksek kalmaya devam edeceğini ifade ederek, özellikle Balkanlar gibi bazı yerlerde ise işsizlik oranlarının yükselmesini sürdüreceğini anlattı.

Houerou, bölgeye yönelik hazırladıkları stratejik çerçevenin üç önemli ayağı olduğunu belirterek, bunları, "bölgede rekabetçiliği artırmak, kapsayıcı bir büyüme için sosyal sektör reformuna gitmek ve sürdürülebilir büyüme için iklim konusunda harekete geçmek" olarak sıraladı.

-Ufuktaki kriz: ciddi işgücü kaybı...-

Dünya Bankası Avrupa ve Orta Asya Bölgesi İnsani Kalkınma Sektör Direktörü Ana Revenga da 2010-2050 yılları arasında bölgede ciddi işgücü kaybı yaşanacağına dikkati çekerek, örneğin bu oranın Bulgaristan ve Belarus'ta 2050 yılına kadar yüzde 40 oranına çıkacağını söyledi.

Revenga'nın sunduğu tabloda, Türkiye gibi bazı ülkeler açısından işgücü kaybı görünmüyor ama bu ülkelerde de göçmenlik, uzun vadede nüfusun yaşlanması ve genç nüfusun kabarması gibi sorunların ortaya çıkabileceğine dikkat çekiliyor.