Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa Merkez Bankası (AMB) Başkanı Mario Draghi, risklerin şimdi "geniş anlamda dengeli" olduğunu kaydederek, enflasyon görünümüne yönelik tonunu yumuşattı.

Draghi bugün Brüksel'de parlamenterlere yaptığı konuşmada, enflasyonun bu yıl yüzde 2 olan AMB'nin limitinin üzerinde seyredeceğini, ancak 2013 yılında yavaşlayacağını kaydetti ve "Mevcut fiyat baskıları ılımlı kalmaya devam etmeli" dedi. Draghi, fiyat istikrarına yönelik "yukarı yönlü risklerden" bahsetti ve AMB'nin, ihtiyaç duyulduğunda, bu riskleri gidermek için "güçlü ve zamanında" müdahalelerde bulunacağını sözlerine ekledi.

Draghi, AMB'nin bu yıl için enflasyon tahminini yüzde 2.4'e yükseltmesinin ardından, Mart ayında fiyat riskleri konusundaki söylemini bir adım yukarı çıkartmıştı. O dönemden bu yana, ülke borç krizi, Avrupa'daki kırılgan ekonomik toparlanmayı tehdit eder bir şekilde  daha da kötüleşti ve petrol fiyatlarında gevşeme oldu.

Draghi, bugünkü konuşmasında, "Fiyat gelişmelerinin görünümüne yönelik riskler geniş anlamda dengelenmiş durumda" dedi ve "Yukarı yönlü riskler beklenenden yüksek petrol fiyatlarından ve dolaylı vergilerin daha da artırılmasından kaynaklanabilir. Aşağı yönlü riskler ise beklenenden daha zayıf ekonomik aktiviteden dolayı ortaya çıkabilir" dedi.

Hükümetlerin bütçe kısıntılarına gitmesi ve artan işsizlik, bölgedeki ekonomik toparlanmanın hızını olumsuz etkiliyor. Euro Bölgesi'nde hizmet ve imalat sektörlerinin üretimi Nisan ayında, üçüncü ay üst üste düştü. İş dünyası güven endeksi Mart ayında geriledi ve sanayi siparişleri Şubat ayında düşüşünü ikinci aya taşıdı.

17 üyeli Euro Bölgesi'nde ekonomi 2011 yılının dördüncü çeyreğinde yüzde 0.3 daraldı ve AMB, ekonominin bu yıl yüzde 0.1 daralacağı tahmininde bulundu.