Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

YUNANİSTAN’DAN İSPANYA’YA

Yunanistan’da Tsipras’ın yeni hükümeti kuramayacağı tahminleri büyümeye devam ederken, liderin Hollande ve Merkel ile görüşme talebi ise reddedildi. Hükümeti kurma görevini almayacağını açıklayan ancak yarın bu hakkı kazanacak olan PASOK Başkanı Venizelos’tan da çözüm çıkmayacağı düşünülüyor. Bu durumda 1 ay içerisinde seçim yapılması bekleniyor. Belirsizlik sürerken hem Yunan varlıkları hem de global risk iştahı geriliyor. 10 yıllık Yunan tahvilinin bileşik faizi % 23.69’a çıkarken Borsa % 0.87 geriledi ve 1992 diplerinde gezmeye devam ediyor. Stres konusu olan, Avrupa Birliği tarafından açılan kredinin 5.2 milyar Euro’luk taksidi bugün ödenecek. Diğer yandan bu dilimin 1 milyarlık kısmı saklanacak ve ülkenin ihtiyacı olana kadar da teslim edilmeyecek. Bunun politikacılara bir mesaj olduğu düşünülüyor.

İspanya’da ise haber akışı baş döndürüyor. Önce Hazine hariç hiçbir kurumun kendini fonlayamadığını açıklayan Başbakan Rajoy ardından da bankacılık sisteminin kamulaştırmaya ihtiyacı olmadığını açıklamıştı. Dün ise 7 mevduat bankasının birleşimiyle kurulan ülkenin 3. büyük bankası Bankia’nın kamulaştırılacağı açıklandı. Sorunlu kredilerine karşılık ayıramayan bankaya 4.9 milyar Euro sermaye koyacak olan devlet böylece eski IMF Başkanı Rato’nun yönetimindeki bankayı fiilen kamulaştırmış oldu. Euro / Dolar 1.29’a yıl alırken fırsat kollayan yatırımcıların alımlarıyla güne 1.2947’den devam ediyor. Gelişen Piyasa kurlarına da sabah saatlerinde alım gelirken, Türkiye’nin de içinde bulunduğu bölgede oluşlturulan 7 kurlu sepet % 0.22 primli. Sepet Kur 2.0545’te, Euro / TL 2.3188 ve Dolar / TL 1.7903’ten alıcı buluyor. İzlenen para birimleri içinde Pound için bugün önemli olacak. İngiltere Merkez Bankası kararı bugün açıklanacak. Politika faizini % 0.5’te bırakması beklenen bankanın yeni parasal genişleme için vereceği mesajlar izlenecek. Pound / Dolar 1.6140 ile % 0.07 primli. Bloomberg’in yaptığı ankete göre yeni tur parasal genişleme bekleyen ekonomistlerin oranı düşük ve 51’de 43 olarak gerçekleşti.

ABD – ASYA – İMKB ÜÇGENİ

ABD cephesinde Macy’s ve Cisco karları yatırımcıları tatmin etse de açıklanan görünümler hisselere spot işlemlerde ve sonrasında satış getirdi. 6. Gününde de gerileyen ABD endekslerinden S&P % 0.67 düşüşle 1.354 puanan inerken Dow Jones % 0.75 satışla 12.835 seviyesine çekildi. Vadeli işlemlerde ise S&P kontratları % 0.29 primli ve satşların geri çevrilebileceğine işaret ediyor. Güvenli liman talebi gören ABD 10 yıllık faizi % 1.86’da bugün satıcılı seyrediyor. Diğer yandan İngiltere, Almanya gibi ülkelerde farklı vadelerde bonolar rekor düşük faizler veriyorlar. Daha az getiriye rapmen yatırımcıların bu bonoları tercih ettikleri görülüyor. Yurt içinde ise Merkez Bankası’nın 4. Günde de ‘İstisnai gün’ ilan etmesiyle faizler tüm vadelerde yükseldi. Gösterge faiz % 9.57’ye çıktı.

Asya’da satışlar karşılanmış durumda. Güne kırmızıda başlayan MSCI Asya Endeksi gelen alımlarla toparlandı ve yoluna % 0.1 artıda devam ediyor. Çin’de dış ticaret fazlasının artması olumlu olarak Kabul edilse de ithalattaki hızlı gerileme bir yavaşlama sinyali olarak not ediliyor. Şanghay Bileşik Endeksi % 0.09 yükselişte. Japon hisseleri de Toyota’dan gelen olumlu kar tahminiyle canlandılar. Topix Endeksi % 0.15 yükselirken Dolar / Yen 79.66’da ve yatay seyrediyor. 10 Asyalı paradan oluşan ADXY Endeksi ise % 0.15 primli. Özellikle Hint Rupisi’ndeki alımlar endeksi yükseltti. İhracatçı şirketlerin tutmaları gereken Döviz miktarını azaltarak döviz likiditesini artırmaya çalışan Hint Merkez Bankası’nın ayrıca kura müdahale ettiği söylentisi de Rupi’yi % 1 yükseltti. Hisselere de omuz veren para birimi Sensex Endeksi’ni % 1.06 yukarı taşıdı. İMKB 100 Endeksi ise günü % 1.12 satışla tamamladı. Bugün ise Avrupa haberleri ve Başkan Bernanke konuşması arasında gidip gelecek bir endeks bekleniyor. Banka hisseleri % 1.02 gerilerken sanayi hisseleri ise % 1.11 düştüler. 58.092’ye inen endeks böylece desteğini test etmiş oldu.

EMTİADA SATIŞ SÜRÜYOR

S&P GSCI Emtia Endeksi % 0.05 gerilerken bileşenleri içindeki altın en çok dikkat çeken ham madde oldu. 1.580 Dolar / Ons düzeyine inen altın fiyatları yeni tur varlık alımı ya da piyasaya merkez bankaları müdahalesi spekülasyonuyla canlandı. 1.595’e yükselen değerli metale toparlanmaya çalışan gümüş eşlik ediyor. Ons başına 29.32’ye yükselen nakit gümüşteki yükseliş yüzdesi % 0.39. ABD’de açıklanan petrol stoklarında petrol boğaları adına kötü haberler gelmeye devam ediyor. 3 milyon varilden fazla artan stoklara ve artan riskten kaçış ABD tipi ham petrolü vurdu. Varil başına 97 Dolar’ın altına gelen petrolün Brent eşi 113.03’te. COMEX Bakır % 0.77 yükselirken düşen fiyatlara spot alıcıların da kayıtsız kalmayacakları ve güçlü Çin ihracat detayı önemli sebepler arasında. Dün sert düşüşler kaydeden tarım grubunda ise alımlar hakim. Soya, buğday ve mısırdaki yükseliş % 0.7 civarında görülüyor.

 

Bugün takip edilecek veri akışı şu şekilde :

 

14:00 - İngiltere Merkez Bankası faiz kararı

15:30 - ABD'de haftalık işsizlik maaşı başvuruları

16:30- Fed Başkanı Ben Bernanke'nin konuşması

 

Gökhan Şen

Bloomberg HT Araştırma Bölümü