Advertisement
PİYASALAR ABONE OL

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Euro Bölgesi'ndeki krizle ilgili olarak, ''Pek çok Avrupa ülkesinde mali konsolidasyona çok acil ihtiyaç var, rekabeti artırmada yapısal reformlar kesinlikle çok önemli. Her ülke gerekli adımları atmaya devam etmeli ve bu olurken de Euro Bölgesi'nin içinde daha güçlü bir dayanışma görmeyi çok istiyoruz'' dedi.

Başbakan Yardımcısı Babacan, BM Genel Kurul Başkanı Nasır Abdülaziz En Nasır ile BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun'un girişimiyle BM Genel Kurulu'nda düzenlenen, ''2012 Yılında Dünya Ekonomisi ve Maliyesinin Durumu'' konulu yüksek düzeyli toplantının açılışında konuştu.

Küresel ekonomik ve mali krizin pek çok ülkede kalkınmayı olumsuz yönde etkilediğini anlatan Babacan, toparlanma sürecinin yavaş ve belirsiz şekilde ilerlediğine işaret etti. Sorunlarla baş etmede geliştirilen kısa dönemli perspektiflerin elde edilen başarıları tehdit ettiğini kaydeden Babacan, pek çok ülkede görülen bütçe fazlası harcamaların ve aşırı borçlanmanın sürdürülebilir olmadığını ve gelecek için önemli riskler yarattığını vurguladı.

Küresel krizin ülkelerin büyüme değerlerini düşürmesinin yanı sıra ülkelerin iş gücü piyasalarını ve vatandaşların gelirlerini de kötü etkilediğini anlatan Babacan, ''Hem gelişmiş hem de gelişmekte olan ülkelerde istihdam ve gelir artışları daraldı ve işsizlik arttı. Sadece küresel kriz öncesindeki istihdam oranlarına dönebilmek için 2015 yılına kadar, dünyada her yıl 21 milyon yeni iş yaratılması gerektiği tahmin edilmektedir'' diye konuştu.

Krizin gençler arasında da işsizliği büyük oranda etkilediğini dile getiren Babacan, ''Bazı gelişmiş ekonomilerde, gençlerin işsizlik oranları yüzde 50'yi aştı'' değerlendirmesinde bulundu.

''Küresel ekonomik krizden çıkışta ileriye dönük, uzun dönemli politikalar üretilmesi ve buna uygun adımların atılmasını gerektirmektedir'' diye konuşan Babacan, pazarlara, borç sürdürülebilirliğine yol açacak orta ve uzun dönemli mali konsolidasyon için güçlü mesaj gönderilmesinin zorunlu olduğunu söyledi. Babacan, bu kapsamda pek çok ülkede merkez bankalarının hareketlerinin gerekli mali disiplin ya da yapısal reformları ikame edemeyeceğini, hükümetlerin merkez bankalarının likidite operasyonlarının sunduğu fırsat penceresinden en iyi şekilde yararlanmaları gerektiğini vurguladı. Babacan, ''Mali sektörü güçlendirmek de bir başka anahtar amaç olmalıdır'' ifadesini kullandı.

Bu kapsamda uluslararası para, mali ve ticarette politikaların daha tutarlı ve uyumlu olmasının dünya ekonomisinde güven yaratmada önemli bir araç olduğunu söyleyen Babacan, ''Korumacı politikalar sadece ticarette değil, yatırımları, üretimi ve istihdamı artırmak için, mali piyasalarda da önlenmelidir. Sosyal eşitliği güçlendirmek ve yoksulluğu ortadan kaldırmak uluslararası toplumun ana amaçları olmalıdır'' görüşünü belirtti.

-Euro Bölgesi-

Euro Bölgesi'nin, küresel krizin ''merkez üssü'' olduğu yönünde pek çok analiz bulunduğunu ifade eden Babacan şöyle konuştu:

''Pek çok Avrupa ülkesinde mali konsolidasyona çok acil ihtiyaç var, rekabeti artırmada yapısal reformlar kesinlikle çok önemli. Her ülkenin gerekli adımları atmaya devam ederken Euro Bölgesi'nin içinde daha güçlü bir dayanışma görmeyi çok istiyoruz'' dedi.

Babacan konuşmasında daha sonra Türkiye'deki ekonomik gelişmelerle ilgili bilgi verdi.