Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Yıllardır deflasyonda kıvranan Japonya'da tüketici fiyatları Nisan'da yıllık bazda yüzde 0.2 yükseldi. Enflasyon rakamları üçüncü ayında da hızlanmış olmasına rağmen, hâlen daha Japonya Merkez Bankası'nın yüzde 1 hedefinin uzağında seyrediyor.

Bloomberg Haber'in anketine katılan 29 ekonomistin medya tahmini, taze gıda hariç enflasyonun, Mart'taki yüzde 0.2 artışın ardından geçtiğimiz ay da yüzde 0.1 hızlanacağı yönündeydi.

Japonya'nın anti-deflasyon grubunun Demokrat Parti liderlerinden Takeshi Miyazaki, bu hafta merkez bankasının parasal gevşeme önlemlerinden kaçınmasının ardından daha fazla müdahale çağrısını yineledi. Japonya Merkez Bankası Başanı Masaaki Shirakawa, politika yapıcıların "güçlü parasal genişlemeye" bağlı kalacaklarını bir kez daha yineledi. "Güçlü parasal genişleme" tabiri, BOJ'un bu haftaki toplantısının metninden çıkarılmıştı.

TÜFE rakamlarının, Japonya Merkez Bankası'nın enflasyon tahmininin "fazla iyimser" olduğunu gösterdiğini ve BOJ üzerindeki baskıları artırdığını belirten Tokyo'daki  Citigroup Global Markets Japan Inc.'in başekonomisti Kiichi Murashima, ekonominin deflasyondan çıkması için ücretlerdeki sürdürülebilir bir artışın gerekli olduğunu savundu.

Tokyo saati ile 10:15 itibariyle yen, dolar karşısında 79.66 seviyesinden işlem görüyor. Japon yeni geçtiğimiz ay Avrupa'daki borç krizine yönelik kaygıların, güvenli varlık olan yenin taleplerini artırmasıyla yüzde 2'nin üzerinde değer kazandı.

Şubat ayında enflasyon hedefini yüze 1 olarak belirleyen Japonya Merkez Bankası, Nisan 2013'te başlayacak mali yılda enflasyonun yüzde 0.7 olarak gerçekleşeceği tahmininde bulundu. BOJ'un başekonomisti Eiji Maeda, bu hedefin 2 yıl içinde tutturulabileceğini söyledi.