Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Geri sıçrama hamlelerinin devam edeceği düşünülen Japonya'da işsizlik oranı beklenmedik şekilde arttı; perakende satışlar ise ikinci ayında da düşüş kaydetti. İşsizlik ve perakende satış rakamları, ekonomik toparlanmanın, yendeki kazançlar ve Avrupa'daki borç krizinin etkisiyle hız kaybedeceğine işaret etti.

Japonya'da işsizlik oranı Mart'ta yüzde 4.5'ten Nisan'da yüzde 4.6'ya çıkarak, son 3 ayın ilk sıçramasını kaydetti. Bloomberg Haber'in anketine katılan 26 ekonomistin medyan tahmini, işsizlik oranının yüzde 4.5'te kalacağı yönündeydi. Ülkede perakende satışlar ise Mart'tan yüzde 0.3 azalma gösterdi.

Sony Corp. istihdamda kesintiye gideceğini açıklayan şirketlerden biri oldu. Sony gibi dev şirketlerin istihdam kesintileri, ilk çeyrek büyümesinin temel olarak tüketici harcamalarına bağlı olduğu bir ekonomi için sıkıntılı olabilir. Japon ekonomisindeki büyüme, deprem sonrasındaki yeniden inşaatların ve hükümet teşviklerinin azalması ve Avrupa'daki borç krizinin ihracata zarar vermesiyşe yavaşlayabilir.

İstihdam şartlarının ilerlemediğini belirten JP Morgan Securities'in kıdemli ekonomistlerinden Masamichi Adachi, son ekonomik göstergelerin ve finansal piyasalardaki bozulmaların, güçlü büyümenin sürdürülemeyeceğine işaret ettiğini söyledi.

Nikkei 225 Endeksi yüzde 0.3 kayıpla 3 gün süren rallisini sonlandırdı. Yen, dolar karşısında 79.53'ten işlem gördü.