Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Çin'in ihracatları, ABD'ye teslimatların 1 yılın zirvesine çıkması ve Avrupa Birliği'ne ihracatların da son 3 ayda ilk artışını kaydetmesiyle,  Mayıs'ta yıllık bazda yüzde 15.3 büyüme kaydederek, beklentinin üzerinde geldi.

Dünyanın en büyük ikinci ekonomisinde ithalatlar da yıllık bazda yüzde 12.7 artış kaydetti. Bloomberg Haber'in anketine katılan ekonomistlerin medyan tahmini, ithalatların yüzde 5.5 artış kaydedeceği yönündeydi. Ülkenin dış ticaret fazlası 18.7 milyar dolar oldu.

Çin 3 gün önce Avrupa'daki borç krizinin etkisini hafifletmek ve JP MOrgan Chase&Co.'nun da 1999'dan bu yana en düşük büyüme öngörüsüne karşı kendini korumak için politika faizini indirdi. Ülkede dün açıklanan rakamlar da enflasyonun Mayıs'ta beklentinin üzerinde yavaşladığına, sanayi üretimi ve perakende satışların ise beklentinin altında kaldığına işaret etti. Bu veriler, başbakan Wen Jiabao'nun üzerindeki daha fazla teşvik baskısını artırıyor.

Çin ekonomisi karşısındaki en büyük aşağı yönlü riskin dış talep olduğuna dikkat çeken UBS AG'nin ekonomistlerinden Wang Tao, yetkililerin ekonomiyi desteklemek için altyapı harcamalarını artırması, kredi sıkılaştırmalarını da gevşetmesinin gerektiğini belirtti.