Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Türkiye'de geçen yıl oyuncak sektörünün büyüklüğünün 1 milyar lirayı aştığı bildirildi.

Oyuncakçılar Derneği (OYDER) Başkanı Ahmet Alioğlu, 2011 yılında Türkiye'de oyuncak sektörünün büyüklüğünün 1 milyar lirayı aştığını belirterek, sektörün 24 milyon dolarlık ihracatına karşılık, 400 milyon dolarlık ithalat gerçekleştirdiğini ifade etti.

Sektörün istihdam açısından önemini vurgulayan Alioğlu, oyuncak sektörünün 20 bin kişiye istihdam sağladığını söyledi. Oyuncakta yüzde 18 olan verginin yüzde 8'e düşürülmesini de isteyen Alioğlu, bu sayede sektörün önemli bir ivme kazanacağının altını çizdi.



-Sektör satışlarının yüzde 5'i internetten

Son dönemde e-ticaret'in giderek yaygınlaşmasıyla oyuncak sektöründe de internetten satışların arttığını belirten Alioğlu, ''Şu anda sektör satışlarının yüzde 5'i internet üzerinden gerçekleşiyor, ancak gelişen teknoloji ve artan internet kullanıcı sayısıyla bu oran gün geçtikçe artıyor'' dedi.



-Pazara yerli firmalar hakim

Oyuncak sektöründe yerli firmaların hakim olduğunu, yabancı firmaların ise sektördeki payının düşük olduğunu anlatan Alioğlu, ''Sektöre yüzde 70 civarında yerli şirketler hakim, buna karşılık yabancıların oranı yüzde 30'lar seviyesinde'' diye konuştu.



-Pepee, Caillou ve Keloğlan çok popüler

Oyuncak sektörünün çizgi film sektörüyle ilişkili olduğuna işaret eden Alioğlu, şu anda çocuklar arasında popüler olan Pepee, Caillou, Keloğlan, Ben10 ve Bakugan gibi çizgi film karakterlerinin oyuncak sektöründe de en çok talep edilen ürünler olduğunu söyledi. Alioğlu, oyuncak satışlarının en fazla olduğu dönemleri ise bayram ve yılbaşı öncesi ile sömestr ve karne tatilleri olarak sıraladı.



-Sektörde yeterince yan sanayi yok

Oyuncak sektörünün en önemli sıkıntısının yetersiz yan sanayi olduğunu ifade eden Alioğlu, şöyle konuştu:

''Oyuncak sektörü olarak, yüksek enerji fiyatları, işçilik maliyetleri, ham madde fiyatları ve en önemlisi de yerli üretimi destekleyecek yeterli derecede yan sanayinin olmaması gibi nedenlerle yerli üretimde istediğimiz mesafeyi katedemiyoruz. Bu da yerli sektörün büyümesini engelliyor. İthal oyuncaklara gelince yüksek antidamping vergisi ve yüksek kur maalesef oyuncak sektörünün en önemli sıkıntıları. Bunun yanında markalı ürünlerde taklitlerinin değişik yollardan ülkeye sokulması ciddi derecede haksız rekabeti ortaya koyuyor.''