Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

HİSSE SENETLERİ YÜKSELİYOR

Dün Alman Başbakanı Merkel’den gelen euro projesinin tehlikede olduğu yönündeki açıklamanın ardından hisse senetleri gerilerken günü bambaşka bir yerden bitirdiler. Senatörler önündeki konuşmasını ikinci gün de sürdüren FED Başkanı Bernanke özellikle istihdam piyasasındaki zayıflamanın kendilerini daha da destekleyici olmaya iteceğini yineledi. Parasal genişlemenin bir sınırı olduğunu ancak FED’in (ABD Merkez Bankası) henüz burada olmadığını açıkladı. Yakın zamanda genişleme sinyali olarak algılanan bu açıklama ile beraber hisse senetleri morallendi. Diğer yandan, daha önce kendi ülke merkez bankasının sermaye artırması yönündeki çağrılarına olumsuz cevap veren Credit Suisse dün bu işlemi gerçekleştirdiğini açıkladı. Hisseye dönüşebilen bonolar ve diğer araçlar sayesinde 8.7 milyar İsviçre Frankı sermaye artıran banka böylece diğer bankalara da moral vermiş oldu. Avrupa’nın tamamını kapsayan Eurostoxx 600 Endeksi % 1.11 yukarıda kapandı. Yurt içinde ise İMKB 100 Endeksi günü düşüşle tamamladı. 63 bine yaklaştıkça yükseliş ivmesini kaybeden endeks 62 bine yaklaştıkça gelen alımlarla toparlandı ve günü % 0.04 düşüşlte 62.444’ten tamamladı.

ABD’de S&P 500 Endeksi % 0.67 artışla Mayıs seviyelerine dönerken kapanışı da 1.372’den yaptı. Teknoloji ağırlıklı Nasdaq % 1.12 yükselirken kapanış sonrası açıklanan IBM karı da yatırımcılara moral verdi. Beklentileri aşan bilançosu ile kapanış sonrası işlemlerde % 3 yükselen hisseler vadeli işlemlere de destek oluyor. S&P 500 Endeks kontratları % 0.3 artış kaydederken Nasdaq ise vadeli işlemlerde % 0.5 primli. Bugün 14:15’te açıklanacak Morgan Stanley karının ardından kapanış sonrasında gelecek Microsoft ve Google bilançoları takip edilecek.

Asya’da olumlu havaya ek olarak Çin haberleri de oyunculara destek veriyor. MSCI Asya Endeksi % 1.4 yukarıda. Çin’de bankalara uygulanan karşılık oranlarında hafta sonu bir indirim bekleyen ve hükümetten gelen açıklamaların ardından canlandırma paketi bekleyen yatırımcılar alımlarını sertleştirdiler. Şanghay Bileşik Endeksi % 1.21 primli. Nikkei 225 Endeksi % 0.85 ile ekranlara yeşil yansırken Dolar / Yen 78.57’de ve yen kuvvetleniyor.

BONOLARDA FARKLI BİR HİKAYE

Hisse senetleri yeşilin tonlarında fiyatlanırken bono faizleri geriliyor ve fiyatları yükseliyor. Almanya 10 yıllık tahvilinin bileşik faizi % 1.19 olurken ABD’de bu oran % 1.49’da. Çevre ülke faizleri ise yükseliyor. İspanya ve İtalya’da 10 yıllık faizler yukarı hareket etmeye devam ediyorlar. Bugün Almanya’da parlamentonun alt kanadı İspanya yardımı için oylama yapacak. Evet oyunun çıkması beklenirken bu oylamada evet oylarındaki sayı Merkel’e kendi partisinden verilen desteği göstermek adına da önemli oalcak. Türkiye’de bugün yapılacak olan TCMB Para Politikası Kurulu’nda alınacak kararlar izlenecek. Bloomberg’e tahmin veren ekoomistlerin hiçbiri politika faiz oranı olan 1 haftalık repo oranında değişiklik beklemezken % 5.75 olan oranın korunması bekleniyor. Piyasada oluşan bir beklentiye göre de faiz koridorunun üst bandı olan % 11.5’lik üst limitin 50 baz puan indirilmesi ve bankanın ekonomiye destek mesajı vermesi de olası. Gösterge faiz güne % 7.83 bileşikten başlayacak. Dolar / TL 1.8039 ve Sepet Kur ise 2.0102’den işlem görüyor.

EMTİADA YENİ TEMA

Özellikle petrolde görülen yükselişin bir kısmını Orta Doğu’ya atfetmek mümkün. İsrail’de Esad’ın eniştesi ve savunma bakanının ölmesinden Suudi Arabistan, Katar ve Türkiye’yi mesul tutması ilişkileri yeniden gererken Bulgaristan’da yahudilere yönelik bombalı saldırı düzenlendi. İsrail’in fail olarak İran’ı işaret etmesi de bir diğer önemli gelişme. Tüm bu gelişmeleri bölgenin ısınması olarak algılayan emtia oyuncuları petrole de ilgi gösteriyor. ABD tipi ham petrol 90.51 dolardan alıcı bulurken Brent petrol 105.92’de. Parasal genişleme sinyali ile sıkıştığı banttan kurtulmaya çabalayan altın ve gümüşte yükselişler var. İki metal de % 0.3 civarında tepki veriyorlar. Altın ons başına 1.578 dolara yükselirken gümüşte gelinen seviye 27.29 dolar. Yılın en iyi getiri sağlayan grubu olan tahıllarda bugün karışık bir seyir var. Mısırda düşüş görülürken, soya ve buğdayda cılız alımlar görülüyor. Canlandırma beklentileri ise COMEX yakın vadeli bakırı % 0.50 yukarı taşıyor.

Gökhan Şen

Araştırma Müdür Yardımcısı
Bloomberg HT

gsen@bloomberght.com
gsen@bloomberg.net