Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD’DE KARLAR GALİP ÇIKTI

Güne beklentileri aşan IBM karı ile başlayan ABD’li yatırımcılar günün devamında karlılığı düşen banka temasına kulak kabarttı. Morgan Stanley çeyreklik karında % 50 düşüş yaşayınca günü % 5’ten fazla düşerek tamamladı. Kapanış sonrasında açıklanan Google ve Microsoft karları da yatırımcıları memnun etti ve iki hisse de kapanış sonrası işlemlerde % 3’ten fazla yükseldiler. Microsoft 1989’dan bu yana ilk kez zarar ederken bunun bir defaya mahsus, daha önceki bir şirket satışından kaynaklandığı biliniyor. S&P 500 Endeksi günü % 0.27 artışla 1.376 puandan tamamlarken vadeli işlemlerde % 0.35’lik gerileme yaşanıyor. Teknoloji şirketleri ağırlıklı Nasdaq % 0.79 artışla seansı kapatırken vadeli işlemlerde de yatay seyrediyor. Bugün saat 13:30’da General Electric karı izlenecek. Haftalık işsizlik başvuruları, Philadelphia FED Endeksi ve ikinci el konut satışları gibi veriler yavaşlamaya ve bozulan istihdam yapısına işaret etmelerine rağmen piyasa katılımcıları karlara odaklandılar.

AVRUPA’DA DÜŞÜK YOĞUNLUKTA HABER AKIŞI

İspanya’da son alınan 65 milyar euroluk kemer sıkma tedbirleri kararları halkı sokağa dökerken hükümetten de uyarılar geliyor. Dün toplanan parlamentoda 3.5 milyar euroluk daha tedbir açıklandı. Hükümetten gelen kamu borçlarının ödenmesi için fon bulamadıkları yönündeki uyarılar ve dünkü İspanyol tahvil ihaleleri faizleri yükseltti. 10 yıllık tahvilin bileşik faizi % 7.011’den günü tamamladı. Almanya’da ise bu ülkeye yönelik yapılan kurtarma paketine onay oylaması olumlu sonuçlandı. Diğer yandan, yapılan yardımın sadece bankalara gideceği ve bu bankaların da batmak üzere olmayan bankalar olması gerektiği açıklandı. 100 milyar euroluk yardımı onaylayan ve ilk planda 30 milyar euronun serbest bırakılmasını olumlu gören milletvekillerinin oylarıyla paket geçti Maliye Bakanı Schaeuble’nin açıklamalarına göre ise gönderilen yardım devlet olarak İspanya tarafından garanti edilecek ve böylece banka kurtarma planının yükünü kamu çekmiş olacak. Böylece dünkü Alman ve ona ek olarak İtalyan oylamalarıyla İspanyol yardımının önünde engel kalmamış oldu. Bugün telekonferans yöntemiyle toplanacak olan AB Maliye Bakanları’nın da yardıma son şeklini vererek onay vermesi bekleniyor. Euro / Dolar 1.2253’e inerken burada daha çok Asya seansı satışları ve kötü ekonomik data sonrası kuvvetlenen dolar etkili oluyor.

ASYA’DA KORKU HAKİM,EMTİA KARARSIZ

MSCI Asya Endeksi % 0.7 düşüşte. ABD’den gelen sinyalleri endişeyle izleyen yatırımcılar satışa yöneldiler. İhracatçı şirketleri ile gerileyen Nikkei 225 Endeksi % 1.35 aşağıda. Dolar / Yen 78.59 ile değişim göstermezken, 10 Asya para biriminden oluşan ADXY Endeksi % 0.08 aşağıda. Çin’de gevşeme önlemleri beklenirken hükümetten gelen uyarılar algılamayı bozdu. Şanghay Bileşik Endeksi % 0.48 kayıp veriyor. Konut sektörüne ilişkin koşulların gevşetilmeyeceği mesajını veren Merkezi yönetimin uyarılarının ardından gayrimenkul şirketleri düşüşte. Diğer yandan merkez bankasından gevşeme bekleyen yatırımcıların satışlarıyla swap piyasasında faizler geriliyor.

Spot altın kuvvetlenen dolar ve yarım kalan FED’den gelecek genişleme önlemleri beklentileriyle kararsız seyrediyor. Ons başına 1.581 dolardan alıcı bulan değerli metale düşüş yaşayan gümüş ve cılız şekilde yükselen platin gibi karışık benzerler eşlik ediyor. Kuraklık ve onun yol açacağı arz yönlü şoklar spekülasyonu ile zıplayan tahıllarda hareket bugün de devam ediyor. Mısır ve soya yükselirken buğdayda sınırlı geri çekilme ekranlara yansıyor. Büyüme endişelerini yaşayan bakır COMEX en yakın vadeli kontratta % 0.82 aşağıda. Günün bir diğer fiyatlaması ise petrolden geliyor. Brent petrol varil başına 108 dolara yaklaşırken ABD tipi ham petrolde de 92 dolar aşıldı. Orta Doğu’daki karmaşanın fiyatları artıracağı beklentisi ile bu cephede sert alımlar yaşandı.

GELİŞEN PİYASALAR VE BİZ

Global gevşeme modu devam ederken trene son binen Güney Afrika Merkez Bankası (SARB) oldu. Politika faizini % 5.5’ten % 5’e çeken ülkede yavaşlayan ekonomi ve düşen enflasyona cevap verilmiş oldu. Aynı zamanda dün açıklanan Brezilya Merkez Bankası (COPOM) toplantı tutanaklarında da beklenen duraksama görülemedi. 8 aydır faiz indiren ve toplamda 4.5 puan faiz indiren ülkede son 50 baz puanlık indirimden sonra duraksama yaşanacağı tahmin ediliyordu. İşte bu ortamda ve düşen enflasyon tahminleriyle beraber Para Politikası Kurulu’nu toplayan TCMB’den de faiz koridorunun üst bandından 50 baz puanlık indirim beklentisi artmıştı. % 5 ile % 11.5 arasında bir borç alma ve verme faizi koridoru içinde hareket eden ve haftalık / aylık repo ihaleleri ile faizi belirleyen TCMB bu esnekliğini korudu. Yurt dışındakş risklere ve henüz yüksek seyreden enflasyona vurgu yapan merkez bankası % 5.75 olan haftalık repo faizini de değiştirmedi. Kararın ardından varlık fiyatlarında sınırlı dalgalanma görülürken Dolar / TL güne 1.8076’dan başlayacak. Sepet Kur 2.0113’te ve gösterge tahvil güne % 7.75 bileşikten başlayacak. İMKB 100 Endeksi hem sanayi hem de banka hisselerindeki satışlarla % 0.17 düşerek günü 62.340 seviyesinden tamamladı.

Gökhan Şen

Bloomberg HT
Araştırma Müdür Yardımcısı

gsen@bloomberght.com
gsen@bloomberg.net