Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Fed, bugün yaptığı toplantıda açık uçlu QE3'e gideceğini söyleyerek her ay 40 milyar dolarlık mortgage tahvili alımı yapacağını açıkladı.

Fed, ekonomiyi canlandırmak ve işsizliği düşürmek adına her ay 40 milyar dolarlık mortgage tahvil alımı yaparak elindeki uzun vadeli varlıkları genişleteceğini açıkladı.

Bugün tamamlanan toplantının ardından yapılan açıklamada Fed Açık Piyasa Komitesi (FOMC), "Eğer istihdam piyasası büyük oranda düzelme göstermezse, komite, mortgage tahvilleri alımına devam ederek, ilave varlık alımlarına girecek ve uygun görülen diğer politika seçeneklerini masaya yatıracak" denildi.

FOMC aynı zamanda faiz oranlarını "en azından 2015 ortasına kadar" sıfıra yakın oranda tutacağını açıkladı. Ocak ayından beri Fed, bu oranın 2014 sonuna kadar aynı kalacağını belirtmişti.Başkan Bernanke, "ölümcül endişe" olarak tanımladığı ve Şubat 2009'dan bu yana yüzde 8'in üzerinde takılı kalan işsizliği düşürebilmek için elindeki alışılmadık politika araçlarını genişletmeye devam ediyor.

Bugün verilen karar, Bernanke'nin verdiği kararların yüksek enflasyon tehdidi doğurduğunu ve ekonomiye çok az katkısı olduğunu söyleyen Mitt Romney de dahil olmak üzere Cumhuriyetçiler tarafından bir geri tepme riskini de beraberinde getirdi. Fed, 667 milyar dolarlık kısa dönem tahvillerini uzun dönem tahvillerle değiştirerek Operation Twist'e devam edeceğini açıkladı.