Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Ünlü yatırımcı ve Gloom Boom & Doom Raporu'nun yazarı Marc Faber, Fed ve diğer merkez bankalarının gevşet para politikalarının, küresel ekonomide şişmeye, patlamaya ve dibe vurmaya neden olarak "dünyayı mahvedeceğini" söyledi.

Fed yakın zamanda ABD ekonomisini desteklemek üzere üçüncü tur parasal genişlemeye giderek, her ay bankalarından 40 milyar dolarlık mortgage tahvili satın alacağını açıkladı. Parasal genişleme olarak bilinen yöntem ekonomiye likidite pompalayarak, yatırım ve işe alımları teşvik etmek üzere faizlerin aşağı çekilmesini öngörüyor.

Bazı ekonomist ve analistler Fed'in bu yolla havadan para bastığını ve enflasyon baskısını tırmandırdığını söylüyor.

Parasal genişleme politikası aynı zamanda hisse fiyatlarını yükseltirken, doları zayıflatıyor. Ancak yükselişin sonuna gelmesiyle piyasalar ve ekonominin, o likiditenin sıradan bir Amerikan vatandaşına ulaşmaması ve mal ve hizmet taleplerini desteklememesinden ötürü yeniden düşüşe geçeceği düşünülüyor.

Amerikan para politikasındaki asıl hatanın, paranın, yoldan geçen bir adama ulaşacağı sanrısı olduğunu söyleyen Faber, fakat bu paranın yolunu sıradan bir Amerikalının cebine doğru bulmadığını, yalnızca iyi durumdakileri daha da destekleyerek, varlık fiyatlarını sıçrattığını belirtti.

Faber, "Benim varlıklarımın değeri artıyor; ancak sorumlu bir vatandaş olarak söylemem gerekiyor ki; ABD'deki bu politikalar dünyayı mahvedecek" dedi.

Ünlü yatırımcı ayrıca başta Avrupa ve Çin olmak üzere diğer büyük ekonomilerin de para basacağını öngörerek, bu durumunparanın alım gücünü düşüreceğini söyledi.