Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Dünyanın en büyük ikinci ekonomisinde yeni konutların fiyatları Ağustos'ta aylık bazda bir önceki aydan daha az şehirde artış kaydetti ve politika yapıcıların emlak fiyatlarını kontrol altında tutmaya yönelik hamlelerini güçlendirme ihtimalini azalttı.

Resmi istatistik rakamlarına göre Çin'deki 70 şehrin 35'inde konut fiyatları artış kaydetti. Yeni konut fiyatları Temmuz'da 49 şehirde artmıştı. Konut fiyatlarının artışındaki yavaşlama, mortgage kredileri ve birkaç konutun birden alınabilmesi üzerindeki kısıtlamaların ardından görüldü.

Emlak sektöründeki sabit getirili varlık yatırımlarındaki istikrar sinyalleriyle birlikte veriler, ülkenin başbakanı Wen Jiabao'nun, inşaat sektörünün iflasına neden olmadan piyasası soğutma konusunda aşama kaydediyor olabileceğine işaret ediyor olabilir. Konut piyasasında yumuşak iniş yapılması, son 22 yılın en zayıf büyümesini kaydeden ekonomideki risklerin artmasının önlenmesine yardımcı olabilir.

KOnut fiyatlarındaki düşüşün sürmesi ve emlak yatırımlarının sabit kalması hâlinde, önceki dönemlerde görülen olumsuz faktörlerin ortadan kalkacağını söyleyen Citigroup Inc.'in kıdemli Çin ekonomistlerinden Ding Shuang, hükümetin de yeni sıkılaştırma önlemleri başlatma ihtimalinin azaldığını belirtti.

Çin'in emlak sektörü, ülkenin toplam gayrisafi yurtiçi hasılasının yüzde 13'ünü, inşaat ve dekorasyon gibi ilişkili sektörler de eklendiğinde ise yüzde 25'ini oluşturuyor.