Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Türkiye İhracatçılar Meclisi'nin (TİM) verilerine göre, Eylül ayında ihracat geçen yılın aynı ayına göre yüzde 7.4 artarak 11 milyar 408 milyon dolar oldu.

TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, eylül ayı ihracat rakamlarını Diyarbakır'da Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan ile Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker'in de katıldığı toplantıda açıkladı.

Buna göre, eylül ayında ihracat geçen yılın aynı ayına göre yüzde 7,4 artarak, 11 milyar 408 milyon dolar oldu. Yılın ilk 9 ayındaki ihracat rakamları da yüzde 12,1 artışla 111 milyar 463 milyon dolara ulaştı. Son 12 aylık dönemdeki ihracat ise yüzde 11,6 artışla 146 milyar 927 milyon dolar oldu.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre, bu yıl eylül ayında en fazla ihracatı, 1 milyar 503 milyon dolar ile otomotiv sektörü gerçekleştirdi.

TİM verilerine göre, eylül ayında ihracatta ilk üç sırayı geçen ay olduğu gibi Almanya, Irak ve İngiltere aldı. İhracat Almanya'ya 1 milyar 83 milyon dolar, Irak'a 985 milyon 572 bin dolar, İngiltere'ye ise 698 milyon 83 bin dolar seviyesinde gerçekleşti.

Geçen ay en fazla ihracatı 1 milyar 503 milyon dolar ile otomotiv sektörü gerçekleştirdi. Türkiye ihracatından yüzde 13,18 pay alan otomotiv sektörünün geçen aydaki ihracatı 2011 yılının aynı ayına göre yüzde 8,14 oranında azaldı.

Bu sektörü 1 milyar 488 milyon dolar ile kimyevi maddeler ve mamülleri sektörü izlerken, sektörün ihracatı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 21,83 arttı.

Geçen ay çelik sektörü 1 milyar 223 milyon dolarlık, hazır giyim ve konfeksiyon sektörü 1 milyar 373 milyon dolarlık, elektrik elektronik ve makine bilişim sektörü 983 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdi.

Eylül ayında tarım sektörünün ihracatı 2011 yılının aynı ayına göre yüzde 10,99 artarak 1 milyar 638 milyon dolara yükseldi. Madencilik sektörünün ihracatı ise yüzde 13,76 artarak 365 milyon dolara yükselirken, sanayi sektörünün ihracatı ise yüzde 6,57 artarak 9 milyar 405 milyon 242 bin dolara çıktı.

Geçen ay ihracatta sanayinin payı yüzde 82,44, tarımın payı yüzde 14,36, madenciliğin payı ise yüzde 3,20 oldu.

-En yüksek artış mücevherde...-

Geçen ay ihracatını en fazla artıran sektör mücevher sektörü oldu. Mücevher sektörü ihracatı eylül ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 57,64 artarak 180 milyon 490 bin dolara çıktı.

Eylül ayında savunma sanayi ihracatı yüzde 48,19 artarak 94 milyon 701 bin dolara, deri ve deri mamülleri sanayi yüzde 37,92 artarak 147 milyon 735 bin dolara, halı sanayi yüzde 24,26 artarak 168 milyon 925 bin dolara yükseldi.

Eylül ayında gemi ve yat ihracatı yüzde 79,59, süs bitkileri yüzde 20,50, çimento, cam, seramik ve toprak ihracatı yüzde 7,66 geriledi.

Geçen ay ihracatçı birlikleri genel sekterlikleri bazında en fazla ihracatı 3 milyar 316 milyon 799 bin dolarla İstanbul Maden ve Metal İhracatçı Birlikleri (İMMİB) gerçekleştirirken, İMMİB'i, 1 milyar 623 milyon 529 bin dolarla İstanbul Tekstil ve Konfeksiyon İhracatçı Birlikleri (İTKİB) ve 1 milyar 623 milyon 68 bin dolarla Uludağ İhracatçı Birlikleri (UİB) izledi.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, yıl sonu için belirledikleri 150 milyar dolar hedefine emin adımlarla ilerlediklerini söyledi.

Büyükekşi, eylül ayı ihracat rakamlarını Diyarbakır Cahit Sıtkı Tarancı Kültür Merkezi'nde Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan ile Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker'in de katıldığı toplantıda açıkladı.

Toplantıda yaptığı konuşmada, daha fazla yatırımın önünün açılması, işsizliğin azaltılması ve bölgesel kalkınmışlık farklılıklarının giderilmesi amacıyla yeni teşvik sisteminde en fazla teşvikin 6'ncı bölgeye verildiğini belirten Büyükekşi, bunun Doğu ve Güneydoğu için yeni bir yatırım seferberliği olduğunu söyledi.

Mehmet Büyükekşi, Bakan Zafer Çağlayan ile yeni teşvik sistemini anlatmak, ihracata daha fazla dikkat çekmek için Muş, Şanlıurfa, Van ve Çanakkale'ye gittiklerini ifade ederek, ''Diyarbakır'a yatırım için, ihracatı artırmak için geldik. Yatırım seferberliğinde, ihracat seferberliğinde kararlıyız. Memleketimizin her karış toprağını dolaşarak, yeni yatırım teşvik paketini anlatıyoruz. Özellikle emek yoğun ihracatçı sektörlerimizi bu bölgeye yatırım yapmak için teşvik ediyoruz'' dedi.

''Terörle, hiçbir yere varılamaz. Hep birlikte el ele fabrikalar kurarak, iş yaratarak, aş yaratarak kardeşliğimizi pekiştirerek ülkemizi kalkındırmak istiyoruz'' diyen Büyükekşi, 55 bin ihracatçı ailesi olarak buna inandıklarını, herkesin de buna inanmasını istediklerini kaydetti. Büyükekşi, Diyarbakır'ın 2011 yılında 170 milyon dolarla en fazla ihracat yapan 35'nci il olduğunu, 2012 yılının ilk 9 ayında da ihracatını yüzde 24 arttırarak 143 milyon dolara çıkardığını vurgulayarak, Diyarbakır'ın çok daha yüksek bir ihracat potansiyeli olduğuna inandıklarını anlattı.

-''İhracatımız başarılı bir performans sergilemeye devam ediyor''

Uzun süredir beklenen gelişmenin ardından Amerikan Merkez Bankası'nın (FED), yeni bir parasal genişlemenin işaretini verdiğini, bu gelişmeyi piyasaların olumlu karşıladığını bildiren Büyükekşi, buna bağlı olarak hisse, emtia, altın ve petrolün fiyatının yükseldiğini, tahvil faizlerinin ise gerilediğini kaydetti. Dünya ekonomilerinde yaşanan kademeli toparlanmaya rağmen risklerin hala devam ettiğini, avro bölgesindeki sorunlar ve ABD ekonomisiyle ilgili endişelerin, küresel büyüme tahminlerini düşürdüğünü ifade eden Büyükekşi, şöyle konuştu:

''Düşen büyüme tahminlerine rağmen, küresel ekonomideki daralmaya rağmen, ihracatımız başarılı bir performans sergilemeye devam ediyor. Çünkü ihracatçılarımız, dinamik ve esnek bir yapıya sahip olduklarını her fırsatta kanıtlıyorlar. İhracatçılarımız bir pazarda tıkanınca hemen alternatif pazarlara yönelebiliyorlar. AB'deki krize, komşu ülkelerimizdeki siyasi istikrarsızlıklara rağmen, ihracattaki ivmemizi koruduk. Bu başarıyı, ihracatçılarımızın özgüvenine ve büyük fedakarlığına borçluyuz. İhracatımız, yılın ilk ve ikinci çeyreğinde AB'ye rağmen hız kesmemişti. Ancak temmuz ve ağustos ayını, AB pazarındaki küçülmeden dolayı biraz sıkıntılı geçirmiştik. AB pazarında yükselme trendine girdik. Şimdi AB pazarı ile ilgili yeniden toparlanma sinyalleri alıyoruz. Yılın ilk 8 ayında AB'ye ihracatımız yüzde 11 gerilemişti. Eylül ayında ise AB'ye ihracatımız yüzde 3 artış gösterdi. Almanya'ya ihracatımız eylül ayında yüzde 0,2, İngiltere'ye yüzde 13, İspanya'ya yüzde 4, Hollanda'ya ise yüzde 6 arttı. Bu rakamların, önemli bir toparlanmanın habercisi olduğuna inanıyoruz. Yavaş yavaş da olsa AB'ye ihracatımız bir toparlanma içerisine giriyor.

Alternatif pazarlardaki başarımız herkesin malumu. Buradaki başarımız eylül ayında da sürüyor. İhracatımız, eylül ayında Bağımsız Devletler Topluluğu'na yüzde 24, Amerika kıtasına yüzde 19, Afrika'ya yüzde 16 ve Ortadoğu'ya yüzde 13 artış gösterdi.''

Büyükekşi, büyük pazarlar açısından ihracatın iyi olduğunu, bu ülkelerin başında yüzde 48 artışla İran, yüzde 32 artışla Irak, yüzde 31 artışla Rusya, yüzde 19 artışla ABD ve yüzde 9 artışla ile de Çin'in geldiğini ifade ederek, ''Ortadoğu'ya ihracatımız da iyi gidiyor. Ancak Suriye kaynaklı sıkıntılar başka ülkelere ihracatımızı da etkilemeye başladı. Suriye'ye ihracatımız yüzde 78, ilk 9 ayda ise yüzde 70 oranında geriledi. Sonuç olarak, birtakım risklere rağmen, ihracat tarafında işler gayet olumlu gidiyor. Yıl sonu için belirlediğimiz 150 milyar dolar hedefine emin adımlarla ilerliyoruz'' şeklinde konuştu.

-''İhracat sayesinde Türkiye daha da büyüyecek''

Türkiye ekonomisinin, ihracat sayesinde büyüdüğünü, geliştiğini ve kalkındığını, ekonomiyi ihracatın sürüklediğini dile getiren Büyükekşi, ihracata dayalı büyüme modelinin, Türkiye'nin önündeki en gerçekçi yol haritası olduğunu kaydetti.

Büyükekşi, son dönemde ekonomi yönetiminden gelen açıklamaların, hep bu gerçeği teyit ettiğini, ihracata verilen bu desteği, ülkenin geleceği açısından çok önemli gördüklerini dile getirerek, şunları söyledi:

''İhracat sayesinde Türkiye daha da büyüyecek. Bunu sağlayabilmek için ihracatı, yatırımı ve üretimi ülkemizin dört bir yanına yayacağız. İhracatın ve yatırımın önündeki engelleri süratle temizleyeceğiz. Yeni teşvik sistemi sayesinde tüm Türkiye'de yatırım seferberliği başlayacak. 6'ncı bölgemiz de yeni teşvik sisteminden büyük fayda sağlayacak. Yeni yatırım çekecek. Özellikle emeğin yoğun olduğu sektörlerin bu bölgemize yapacağı yatırımları hayati derecede önemli bulduğumuzu ifade etmek istiyoruz. Diyarbakır ilimizin de, bu yeni yatırımlar sayesinde, Afrika ve Ortadoğu pazarımıza açılan ihracat kapımız olacağına inanıyoruz. Bu noktada şunu ifade etmek istiyorum; Merkez Bankası'nın faiz koridorunun üst bandında yaptığı 1,5 puanlık faiz indirimini, aylardır bizim de söylediğimiz gibi çok doğru bir karar olarak değerlendiriyoruz. Bundan sonra da Merkez Bankası'nın politika faizlerinin indirilmesi konusunda adım atmasını bekliyoruz. Çünkü yatırıma verebileceğimiz en büyük destek, yeni teşvik paketinin yanında sağlam bir finansal istikrar ve daha rekabetçi faiz oranlarıdır.''

-''Eylül ayında en fazla ihracatı otomotiv sektörümüz yaptı''

TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, eylül ayında ihracatın geçen yılın aynı ayına göre yüzde 7,4 artarak 11 milyar 408 milyon dolara, yılın ilk 9 ayında ise yüzde 12,1 artışla 111 milyar 463 milyon dolara ulaştığını söyledi.

Son 12 aylık dönemde de ihracatın yüzde 11,6 artışla 146 milyar 927 milyon dolara yükseldiğini kaydeden Büyükekşi, şöyle devam etti:

''Eylül ayında en fazla ihracatı 1 milyar 503 milyon dolar ile otomotiv sektörümüz yaptı. Kimyevi maddeler sektörümüz 1 milyar 488 milyon dolar ile ikinci sırada, hazır giyim ve konfeksiyon sektörümüz ise 1 milyar 373 milyon dolar ile üçüncü sırada yer aldı. Tarım sektörlerimiz eylül ayında 1 milyar 638 milyon dolar ihracatla toplam içinde yüzde 14,4 pay aldı. Sanayinin payı 9 milyar 405 milyon dolar ile yüzde 82,4, madencilik ürünlerinin payı ise 365 milyon dolar ile yüzde 3,2 oldu. Eylül ayında sektörlerimiz içinde en fazla ihracat artışını yüzde 58 ile mücevher sektörümüz, yüzde 48 ile savunma-havacılık ve yüzde 38 ile deri sektörü yakaladı.

İller bazında ilk 10 ihracatçı ilimiz arasında eylül ayında ihracatını en fazla artıran il yüzde 22 artış ile Gaziantep oldu. Denizli'nin ihracatı ise yüzde 11, İstanbul'un yüzde 8, Kocaeli'nin yüzde 8, Hatay ve İzmir'in yüzde 5, Ankara'nın ise yüzde 4 arttı. İlk 10 ilimiz arasında en fazla ihracatı düşen ilimiz ise ihracatı yüzde 10 gerileyen Manisa oldu. Sakarya'nın ihracatı yüzde 7, Bursa'nın ise yüzde 2 azaldı. Diyarbakır'ın ihracatı ise eylül ayında yüzde 56 artış gösterdi. İlk 9 aylık artış oranı ise yüzde 24 oldu.''