Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Uluslararası Para Fonu Başkanı Christine Lagarde Yunanistan'a bütçe hedeflerini tutturması için 2 yıl daha fazla zaman tanınması gerektiğini söyledi ve 130 milyar euroluk kurtarma paketinde ilerleme kaydedilmeden önce borç kesintilerinin yapılmasının gerektiğine dikkat çekti.

Lagarde, "Bazen biraz daha fazla zamana sahip olmak iyidir" diyerek, Portekiz, İspanya ve Yunanistan için bunu savunduklarının altını çizdi.

IMF yetkililerinden son haftalardan gelen açıklamalar, fonun, Mart'ta anlaşılan kurtarmanın kendi payına düşen kredi dilimleri ödemesini yapmasının öncesinde Avrupalı politika yapıcılardan zarar yazmaktan, ekstra kredi vermeye kadar uzanan seçeneklerle Yunanistan'a yardımcı olmasını isteyeceğinin sinyalini veriyor. Öte yandan IMF, Yunanistan'a daha fazla kredi vermeyeceğini söyledi.

Kreditörler Yunan hükümeti ile yeni bütçe kesintilerinde müzakere ederken Lagarde bugün yalnızca mali ve yapısal önlemlerin görüşüleceğini, daha ülkenin parasal ve borç durumuna da bakılmasının gerektiğini anlattı.

Yunan hükümeti genel hükümet borcunun 2013'te gayrisafi yurtiçi hasılanın 179.3'üne tırmanacağı tahmininde bulunarak, IMF'nin 2020 itibariyle yüzde 120 borç hedefinden daha da uzaklaştı.

Yardım konusunda Yunanistan için ellerinden geleni yapacaklarını söyleyen Lagarde, fonun Yunanistan'ı ayaklarının üzerinde durdurmasını, yeniden piyasalara dönmesini ve daimi yardıma ihtiyaç duymadığı günün gelmesini hedeflediğini ifade etti.