Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD tarım dışı istihdamı Ekim ayında işverenlerin yavaşlayan küresel ekonomi ve siyasi çıkmazdan daha ilerisine bakmasıyla beklenenden daha fazla yükseldi.

Çalışma Bakanlığı'ndan bugün yapılan açıklamada geçtiğimiz ay istihdamda sağlanan 148,000'lik artıştan sonra, yaklaşan ABD seçimlerinden önceki son istihdam verisinde de 171,000'lik artış sağlandığı belirtildi. Bloomberg tarafından yapılan ankete katılan 91 ekonomistin tahmin medyanı 125,000'lik bir yükseliş bekliyordu. İşsizlik oranı ise daha fazla çalışanın işgücüne girmesiyle yüzde 7.8'den yüzde 7.9'a yükseldi.

Beklenenden daha hızlı büyüyen istihdam oranı, Tüketici Güveninde son zamanlarda yaşanan kazançları açıklamaya yardımcı olabilirken, yavaşlayan bir küresel ekonomi ortamında genişlemenin devamını sağlayabilecek satın alımlardaki yükseliş için de bir zemin oluşturuyor.

ABDliler 6 Kasım günü sandığa giderek Başkan Obama'ya bir 4 yıl daha vermek veya Mitt Romney'i seçerek ülkenin gidişatını değiştirmek arasında bir karar verecekler.

Bank of the West şef ekonomisti Scott Anderson, "İstihdam piyasası ileriye doğru emekliyor. Tüketicilerin tekrar harcamaya başlaması önemli bir destek oldu. Tüketiciler ekonominin ağırlığının çoğunu yükleniyorlar, o yüzden daha fazla harcama daha fazla istihdama yol açacaktır" dedi.

Rapor, perakendecilerin Nisan 2011'den bu yana en çok istihdamı yarattığını gösterdi. Güçlenen konut piyasası bu sektördeki istihdamın artmasını sağlarken, iş hizmetleri, imalat ve konaklamadaki yükselişler de göze çarptı.

Aynı zamanda, ortalama saatlik kazanç Ekim ayında bir önceki aya göre yüzde 1.6 arttı.