Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Dünya Bankası Başkanı, borç krizindeki Yunanistan ve Portekiz'in teknik destek için, küresel yoksulluğu azaltmaya odaklanmış olan kurumdan yardım istediğini açıkladı.

Meksika'daki G-20 Maliye Bakanları ve Merkez Bankası Başkanları toplantısında Jim Yong Kim, Lizbon ve Atina hükümetlerinin resmi olarak paralı tavsiye başvurusunda bulunduğunu, ancak detayların hâlen gözden geçirildiğini söyledi. Jim Yong Kim, bankanın yoksulluk konusundaki uzmanlık ve deneyiminin iş ortamı ve kamu harcamalarının iyileştirilmesi gibi konularda yararlı olabileceğini savundu.

Henüz tartışmaların devam ettiğini belirten Kim, bu tür sorunlar yaşayan birçok ülke ile çalışmış olduklarını ve bu deneyimlere ilişkin tavsiyelerde bulunacaklarını söyledi.

Tavsiye beraberinde hiçbir kredi vaadinde bulunmasa da, genellikle gelişmekte olan ve orta gelirli ülkelere para ve destek veren Washington  merkezli Dünya Bankası için bir ilk. Görevinin başındaki ilk gününde Yunanistan'a yardım teklif eden Kim, bu hamlesiyle, 2. kurtarma paketini almış olan Yunanistan ile arasına mesafe koyan eski Dünya Bankası Başkanı Robert Zoellick'ten farklılaşıyor.

Dünya Bankası 2. Dünya Savaşı'nın sonunda Avrupa'yı yeniden inşa etmek için kurulmuştu. Ancak banka günümüzde gelişmekte olan ülkelere odaklanarak, altyapı için kredi sağlıyor ve kuruluş bir süredir şirketlere de uzanarak yatırım garantileri veriyor.

Kim 2 Avrupa ülkesinin durumunu Güney Kore'nin 1990'ların sonundaki deneyimine benzetti.

Dünya Bankası Başkanı, küresel bir banka olarak Yunanistan ve Portekiz'e yararlı olacak bir dizi deneyimlerinin olduğunu ve bunları paylaşabileceklerini söyledi.