Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD'nin içinden ve dışından mali uçurum olarak tabir edilen ülkenin önümüzdeki yıl devreye girecek olan vergi artışı ve otomatik harcama kesintilerine karşı anlaşması çağrıları gelirken, Nobel ödüllü ve New York Times gazetesinin köşe yazarı Paul Krugman, "Anlaşmayalım" çağrısıyla dikkat çekti.

Krugman, mali uçurum ABD'yi beklendiği gibi resesyona sürüklese de, bunun olmasına izin verilmesi gerektiğini savundu ve Başkan Barack Obama'nın, Cumhuriyetçiler'in karşı çıktığı, varlıklıların ödediği vergilerin artması konusunda geri adım atmaması gerektiğini söyledi.

Bush dönemi vergi indirimlerinin süresini uzatmayan tüm anlaşmaları engelleyen Cumhuriyetçilerin, ülkeyi resesyon ile tehdit ettiğini belirten Krugman, bunun "Ekonomik şantaj" olduğunu ileri sürdü.

ABD'nin kalıcı bir şekilde vergi indirimi yapacak gücünün olmadığını ve kamunun da zenginlerin vergilerinin artırılması konusunda hemfikir olduğunu belirten Krugman, seçim zaferiyle birlikte Demokratlar'ın Cumhuriyetçilerin, insanların isteklerine kulak asmadığını iddia edebileceğini yazdı.

Öte yandan mali uçurumun, ekonomiyi yeniden resesyona itebileceği görüşünü de paylaşan Krugman, ancak Obama'nın, ülkenin artan bütçe açığını kontrol edebilmek için bunu göze almasının gerektiğini savundu. Nobelli ekonomist, ülkenin yönetilemez hâle gelmemesi için bunun gerekli olduğunu söyledi.

Mali uçurumda anlaşma sağlanmazsa Cumhuriyetçiler'in kurumsal destekçilerinin de diğerleriyle birlikte sıkıntı çekeceğini belirten Krugman, bu sayede Cumhuriyetçiler'in de anlaşma zeminine yaklaşmak zorunda kalacağını ifade etti.