Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Uluslararası Para Fonu (IMF) Başkanı Christine Lagarde'ın Euro Bölgesi maliye bakanlarını açık bir şekilde Yunanistan'ın borç seviyelerinden ötürü eleştirmesi üzerine IMF ve Avrupa Birliği'nin arası açıldı.

Eurogrup maliye bakanları başkanı Jean-Claude Juncker, Yunanistan'a yüzde 120 olarak belirlenen bütçe açığı hedefini tutturması için 2 yıl daha verildiğini açıkladı ve hedef tarihin 2020'den 2022'ye ertelendiğini söyledi.

Juncker'ın bu açıklaması IMF Başkanı Christine Lagarde'ı, yüz ifadelerinden de anlaşılabilecek şekilde sinirlendirdi.

"Açık bir şekilde farklı görüşlere sahibiz" diyen Yunanistan'ın borçlarının 2020'ye kadar sürdürülebilir hâle getirilmesini şart koşan IMF'nin başkanı Lagarde, "Bizim görüşümüze göre uygun hedef, borç oranının 2020'ye kadar yüzde 120 olması şeklinde. Bu tarihe kadar Yunanistan'ın borçlarının sürdürülebilir olması kritik önem taşıyor" dedi.

Sürdürülebilir borç hedefinin 2020'ye kadar sağlanması, bu yıl Mart ayında kabul edilen Yunanistan'ın ikinci kurtarma paketine dahil olması karşılığında IMF'nin şartı olarak öne çıkmıştı. Bu sebeple AB'nin bu hedefi değiştirme kararı, uluslararası paketi sabote edebilir.

Eurogrup Başkanı Juncker, ülkenin ekstra 32.6 milyar euroluk finansman ihtiyacının ve diğer arda kalan pürüzlerin 20 Kasım'daki toplantıda görüşüleceğini söylemişti.