Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(16:45'te güncellendi)

ABD hisse senetleri, ABD'de bütçe anlaşmasının açığı yeterince hızlı azaltmayacağına yönelik spekülasyonun güçlenmesine bağlı olarak düştü ve bu hareket sonucu, Standard & Poor's 500 (S&P 500) Endeksi son beş yılın zirvesinin yakınlarından geriledi. Yen ve dolar değer kazandı.

S&P 500 Endeksi, dün yüzde 2.5 ile son bir yılın en hızlı yükselişini gösterdikten sonra, New York saati ile 09:00'da yüzde 0.1 aşağıda seyrediyordu. Euro Bölgesi'nin en büyük şirketlerini kapsayan Euro Stoxx 50 Endeksi, 17 ayın zirvesinden gevşeyerek yüzde 0.4 geriledi. Yen 16 önemli para biriminin tümü karşısında değer kazandı ve dolar euro karşısında yaklaşık üç haftanın zirvesini gördü. 10 yıl vadeli ABD tahvillerinin faizi yükselişini üçüncü güne taşırken, İngiltere'nin 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi Mayıs ayından bu yana ilk kez yüzde 2'nin üzerine çıktı.

Dünyanın en büyük varlık yönetimine başkanlık eden BlackRock Inc.'den Laurence D. Fink, dün ABD'de kanun yapıcılarının onayladığı mali uçurumu önlemeye yönelik anlaşmadan hayalkırıklığına uğradığını söyleyerek hisse senetleri için ilk çeyrek tahminlerini düşürdü. Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s Investors Service'e göre, bütçe paketi, ülke kredi notunu düşürmeyi önlemeye yetecek hızda açığı azaltmayacak. ABD'de bugün açıklanan ADP özel sektör istihdam verisi beklenenden iyi çıkarken, haftalık işsizlik başvuruları tahminlerin üstünde artış gösterdi.

RMG Wealth Management LLP şef yatırım yetkilisi Stewart Richardson, Bloomberg Television'a yaptığı değerlendirmede, "Anlaşmaya varılan planın asıl detaylarına bakıldığında, yalnızca kısa vade için olumlu bir hareket gibi görünüyor," dedi ve "Açık bir şekilde, önümüzdeki birkaç ay, harcama kısıntıları ve borç tavanı konusunda Washington'da sert tartışmalar olacak. yapacak çok iş var" şeklinde görüş bildirdi.

S&P 500 Endeksi son iki seansta yüzde 4.3 yükseldi ve Eylül ayında görülen son beş yılın en yüksek seviyesinin dört puan uzağına kadar yaklaştı. İsrailli veri yönetim teknolojisi üreticisi Mellanox Technologies Ltd., zayıf talep dolayısıyla gelir hedefini düşürmesinin ardından New York'ta piyasa açılmadan önceki işlemlerde hızlı bir düşüş gösterdi.

(16:45'te güncellendi)