Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

(09:50'de güncellendi)

Fed yetkilileri, teşvikleri yeni bir rekor seviyeye artırmaya hazırlanmaları ile birlikte, şişen bilançoya ilişkin endişelerini dile getirerek, daha önce benzeri görülmeyen miktardaki tahvil alımlarını bu yılın içinde sonlandırmayı tartıştı. Böylelikle Fed yetkilileri QE3 olarak adlandırılan, parasal genişlemenin üçüncü turunun bitirilmesinin zamanlaması konusunu FOMC toplantılarında ilk kez bu kadar ciddi dile getirdi.

Fed'in karar organı Fed Açık Piyasa Komitesi'nin (FOMC) 11-12 Aralık'taki toplantısının dün açıklanan tutanaklarına göre, "'Bazı' FOMC üyesi, 2013 yılının sonunda önce tahvil alımlarını yavaşlatmanın ya da durdurmanın uygun olacağını söyledi". Tutanaklarda, diğer "birkaç" üyenin, varlık alım programının yılın sonuna kadar devam etmesini istediği ve "diğer birkaçının" ise zaman çerçevesi vermediği kaydedildi.

Fed Başkanı Ben S. Bernanke, borçlanma maliyetlerini düşürmeye ve işsizlikle mücadeleyi ortodoks olmayan parasal gevşeme yoluyla yapmaya yönelik dört yıllık kampanyasını sonlandırmanın zamanlamasını belirlemeye çalışıyor. FOMC tutanakları, 4 trilyon doların üzerine çıkan bilanço büyüklüğünü daraltmadaki zorluğa ilişkin endişeleri açığa çıkarırken, finans piyasalarını potansiyel olarak bozma ve büyümeye daha az destek sağlama durumunu ortaya çıkardı.

New York'ta JPMorgan Chase & Co. şef ABD ekonomisti Michael Feroli, "Fed sanki bir miktar düzeltme yapacakmış gibi görünüyor," dedi ve "Belki de derin boşluğa baktılar ve 5 ila 6 trilyon dolarlık bilanço görünümünden hoşlanmadılar" yorumunda bulundu.

Fed politika yapıcılarının parasal genişlemeye son verme konusunda bir takvimden bahsetmeleri yatırımcıları, Bernanke'nin 23 Aralık'taki basın toplantısında, yetkililerin "istihdam piyasasında kayda değer bir iyileşme görene kadar" aylık toplam 85 milyar dolarlık tahvil alımlarının devam edeceğini söylemesi dikkate alındığında, şaşırttı. ABD'de işsizlik oranı Kasım ayında yüzde 7.7 seviyesindeydi.

(09:50'de güncellendi)