Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Almanya'da ekonomik büyüme 2012 yılında, bölgedeki borç krizinin ve zayıf küresel büyümenin ihracatı ve şirketlerin yatırımlarını olumsuz etkilemesi ile birlikte yavaşladı.

Almanya'nın gayrısafi yurtiçi hasılası (GSYİH) 2012 yılında, yüzde 3 büyüme olan 2011 yılına göre yüzde 0.7 genişledi. Bloomberg News'un anketine katılan 28 ekonomistin tahminlerinin medyanına göre, büyümenin yüzde 0.8 seviyesinde gerçekleşmesi bekleniyordu. Almanya'nın bütçe fazlasının GSYİH'ya oranı ise yüzde 0.1 seviyesinde gerçekleşti.

Almanya'nın en büyük ihracat pazarı olan Euro Bölgesi geçen yıl, İspanya ve Yunanistan gibi sorunlu ülkelerin bütçe açıklarını azaltmak için harcamaları kısması ve ABD ve Çin gibi önemli ülkelerdeki yavaşlamanın küresel büyümeyi olumsuz etkilesi ile birlikte resesyona girdi. Son açıklanan veriler ise, güvenin artmakta olduğunu işaret ediyor ve Avrupa Merkez Bankası Bakanı Mario Draghi geçen hafta yaptığı açıklamada, Eurpo Bölgesi'nin bu yılın ilerleyen dönemlerinde sağlığına kavuşacağını kaydetti.

Frankfurt'ta Dekabank ekonomisti Andreas Scheuerle, "Almanya ekonomisinin işlemek durumunda olduğu ortam düşünüldüğünde, oldukça iyi bir performans gösterdi," dedi ve "2012 temkinli olma ve belirsizlik yılıydı. Bu şimdilerde azalıyor görünüyor. Eğer böyle olursa, bu yıluın ilerleyen dönemlerinde kayda değer bir toparlanma içinde olabiliriz" değerlendirmesinde bulundu.

İstatistik ofisinden yapılan açıklamda, şirketlerin makina ve üretim araçlarına olan yatırımları 2012 yılında yüzde 4.4 azaldı. İhracat büyümesi ise 2011'deki seviyesi olan yüzde 7.8'den yüzde 4.1'e yavaşladı.