Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Dünya Altın Konseyi'nden yapılan açıklamaya göre Hindistan'daki alımların artması ile altıon talebi dördüncü çeyrekte yüzde 3.8 artış kaydederek üç yılda ilk yıllık düşüşü daralttı. Hindistan Çin'in önüne geçerek geçen yılın en büyük alıcısı oldu.

Londra merkezli grubun açıklamasına göre Hindistan'daki tüketimin yüzde 41 artması ile küresel talep son çeyrekte bir yıl önceki 1,151.7 tondan bu dönemin en çok artışı ile 1,195.9 ton oldu. Mücevher kullanımı ise yüzde 11 artış ile 2011'in ilk çeyreğinden beri en yüksek artışı gösterirken 2012 için toplam talep ise yüzde 3.9 düşüşle 4,405.5 tonda kaldı. Buna rağmen söz konusu rakam beş yıllık ortalamanın yüzde 15 üstünde bulunuyor.

Her ne kadar Konsey, Çin'in en büyük alıcı olmasını bekliyor olsa da Hindistan'daki varlıklar yıl sonu mevsimsel alımlar ve daha yüksek ithalat beklentisi ile yükseldi. Altın fiyatlarının üst üste 12. yıllık yükselişini yaşaması ile ETF'deki altın varlıkları Aralık ayında rekor kırdı, kıymetli metal 2007'den beri ilk kez tüm zamanların yükseğine çıkmaya hazırlanmakta başarısız oldu. Çin'in ekonomik büyümesi dördüncü çeyrekte son iki yılda ilk kez ivme kazandı.

Spot altının onsu dün Londra'da 1,644.65 dolardan işlem görürken bu yıl ise yüzde 1.8 aşağıda seyrediyor. Fiyatlar dördüncü çeyrekte bir yıl öncesine göre yüzde 2.1 ve bir önceki çeyreğe göre de yüzde 3.9 artışla ortalalama 1,717.86 dolar oldu. Fiyatlar 2012 yılında tüm zamanların en yüksek ortalaması olan 1,669 dolara ulaşırken geçtiğimiz yılın talep değerini ise tüm zamanların en çoğu olan 236.4 milyar dolara destekledi.

Konseyin yatırım araştırmaları yöneticisi Marcus Grubb konuyla ilgili "Dördüncü çeyrekte direksiyonun başında oturan aslında mücevherdeki yükseliş ve bunun dahilinde Hindistan faktörünü görüyorsunuz. Çin'in ekonomisi Ocak ve Şubat ayında şimdi yeniden ivme kazanıyor. 2013 yılında hem Çin hem de Hindistan'da talep yüksek olacaktır." yorumunda bulundu.