Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL


Kur savaşlarının "bir kavram yanılgısı" olduğunu ifade eden Krugman, politika yapıcılara da bir uyarıda bulundu; "Eğer politika yapıcılar bunu ciddiye alırlarsa çok kötü bir şey olur."

Kur savaşı hakkında yorumlarda bulunarak geçmiş yılları örnek verenlerin çoğunlukla bir yanılgı içerisinde olduğunu söyleyen Krugman, "Eğer ülkeler sürekli birbirlerinin döviz kurunu aşağı indirmeye çalışırlarsa eninde sonunda tekrar başladıkları yere döneceklerdir" ifadelerini kullandı.

1930'lu yıllarda yaşanan kur savaşlarının, ülkelerin altın standardından yeni ayrıldıkları için genişlemeci politikalar izlemelerinden kaynaklandığını dile getiren Krugman, "Bugün sorun bu değil. Her ne kadar Japonya, ABD ve Birleşik Krallık genişlemeci politika izliyorlarsa da kurun düşmesi bunun amacı değil, sonucudur. Genişlemeci politika şu anda bütün dünyanın ihtiyacı olan şey, peki neden kötü bir şey olarak algılanıyor?" ifadelerini kullandı.

Avrupa'nın kendisini rekabetten uzaklaşıyor olarak görmesinin "doğru" olduğunu söyleyen Krugman, bir de çözüm önerisi verdi. "Siz de diğer ülkeler gibi yapın ve Avrupa Merkez Bankası'nın genişlemeci politikaya katılmasını sağlayın" derken, "Söz konusu kur devalüasyonu olduğunda korkmamız gereken tek şey korkunun kendisidir" ifadelerini kullandı.