Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, ''Türkiye, önüne koyduğu ihracat hedefine adım adım yaklaşıyor ama bizim devletten tek isteğimiz var, o da rakiplerimizle eşit olanakları bize sağlasın. Devlet bizim önümüzü açsın'' dedi.

Hisarcıklıoğlu, Tekirdağ Belediyesi Kültür Merkezi'nde düzenlenen ''Tekirdağ'a Değer Katanlar'' ödül töreninde yaptığı konuşmada, yeni Ticaret Yasası'nda sanayicinin aleyhine olan 110 madde üzerinde Oda olarak önemli değişiklikler yapılmasını sağladıklarını söyledi.

Türkiye'de özel sektörün korunması için adımlar attıklarını ve bu kapsamda TOBB olarak Bankalar Birliği ile protokol imzalayacaklarını belirten Hisarcıklıoğlu, ''İmzalayacağımız bu protokol ile ticari hayatta en temel sorun olan karşılıksız çek olayını ortadan kaldıracağız. Bir iş adamı bankaya müracaat ederek, mal verdiği kişinin sicilinin temiz olup olmadığını öğrenecek. Ona göre ticaretini yapacak. Karşılıksız çeklerde yüzde 90 oranında artış yaşandı. Bu soruna acil müdahale edilmesi gerekiyordu ve inşallah attığımız bu adım sonrası kalıcı çözüm üreteceğiz'' diye konuştu.

-''İhracatta demir yolunu aktif hale getireceğiz''-

Hisarcıklıoğlu, Anadolu'dan batıya karayoluyla ihracat yapılmasının maliyeti çok yükselttiğini ifade ederek, şuları kaydetti:

''İhracatta demir yolunu aktif hale getireceğiz. Biz de bu konuda bir çalışma yaptık. Anadolu'daki sanayicinin ürettiği malı kurduğumuz şirket kanalıyla belirli merkezlerde toplayıp, demir yoluyla Bandırma'ya taşıyacağız. Buradan da feribotlar ile Tekirdağ Limanı'na gelecek. Tekirdağ Limanı'ndan da Avrupa'ya ulaşacak. Tekirdağ'da Türkiye'nin en büyük, Avrupa'nın da üçüncü büyük konteyner limanı inşa edildi. Kentin birçok alanında büyüme yaşanıyor. Liman ile birlikte ihtiyaç duyulacak lojistik köy projesi de hayata geçirilmelidir.''

-''Devlet bizim önümüzü açsın''-

Türkiye'nin sanayi sektöründe de büyük ilerlemeler kaydettiğini vurgulayan Hisarcıklıoğlu, ''Türkiye, önüne koyduğu ihracat hedefine adım adım yaklaşıyor ama bizim devletten tek isteğimiz var, o da rakiplerimizle eşit olanakları bize de sağlasın. Devlet bizim önümüzü açsın'' dedi.

Hisarcıklıoğlu, artık sistemi değiştirme zamanının geldiğini ifade ederek, Türkiye'de ilk defa sivil anayasa sürecinin başladığını söyledi.
Anayasa hazırlık sürecinde herkesin dayanışma içinde olması gerektiğini aktaran Hisarcıklıoğlu, anayasanın her konuda sağlam olması gerektiğini kaydetti.
Tekirdağ Valisi Ali Yerlikaya da Ergene Eylem Planı ile ilgili çalışmaların devam ettiğini belirterek, sanayi sektöründe olan gelişmeleri anlattı.

Yerlikaya, Tekirdağ Sanayi Odası'nın kurulması çalışmalarının tamamlandığını ve TOBB ile hükümetin uygun görmesi halinde Türkiye'nin 13. sanayi odasını kurmak istediklerini kaydetti.

Konuşmaların ardından sanayicilere ödülleri verildi.