Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Asya'nın en büyük 2. ekonomisi Japonya'nın Maliye Bakanı Taro Aso, hükümetin Japonya Merkez Bankası ile ortak fondan yabancı tahvil alma niyetinde olmadığını söyledi. Aso'nun açıklamaları yeni güçlendirdi.

Tokyo'da muhabirlerin sorularını yanıtlayan Aso, yabancı tahvil almayı planlamadıklarını ve hükümetin de BOJ'ün yönetim yasalarında ani bir değişiklik yapmayı düşünmediklerini dile getirdi.

Aso'nun açıklamaları dün parlamentoda para politikası seçenekleri arasında yabancı tahvil alımlarının yer aldığını ve  merkez bankası sonuç alamazsa BOJ yasasının yeniden gözden geçirilebileceğini söyledi. Yatırımcılar, yeni BOJ Başkanı seçme arifesindeki Abe'nin deflasyonu sonlandırma ve büyümeyi canlandırma hedeflerine bağlılılığını görmek için dikkatle izliyor.

Aso'nun açıklamalarının ardından yen 2010'dan bu yana en düşük seviyelerinden sıçradı. Japon yeni Tokyo saati ile 11:21 itibariyle dolar karşısında  yüzde 0.1 yukarıda seyrediyordu. Nikkei 225 Endeksi ise yüzde 0.1 düştü.

Yeni doğrudan zayıflatma teşebbüsü şeklinde yorumlanabileceğinden G-20'nin kur yaklaşımı, BOJ'un yabancı tahvil alımlarını zorlaştırabilir. G-20 Maliye Bakanları bu hafta rekabetçi amaçlarla kurun hedeflenmesinden kaçınma sözü verdi.

Japonya Ekonomi Bakanı Akira Amari ise bugün Abe'nin yabancı tahvil alımlarına ilişkin yorumlarını, ülkede uygulanabilecek genel para politikası seçenekleri şeklinde ifade etti.