Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Dünyanın en büyük 2. ekonomisi Çin'de doğrudan yabancı yatırımlar Ocak'ta 8. aylık düşüşünü kaydetti ve ülkenin toparlanmasının henüz deniz aşırı şirketlerin ülkeye duydukları güveni canlandırmasının gerektiğinin sinyalini verdi.

Çin Ticaret Bakanlığı'nın verilerine göre ülkeye giren yatırımlar yıllık bazda yüzde 7.3 azalarak 9.27 milyar dolara gerilerken, finans dışı dış yatırım yüzde 12.3 artışla 4.91 milyar dolara çıktı. Çin'in yılın 2 ayındaki verileri 1 hafta süren Çin Yeni Yılı tatilinin değişken zamanlamasından ötürü gelişmeleri tam yansıtamayabiliyor.

Artan çaışan ve arsa maliyetleri, Çin'in yabancı yatırımcıların gözde duraklarından biri olma cazibesini azalttı. HSBC Holdings Plc, geçtiğimiz ay yayınladığı raporlarından birinde işgücü yoğunluklu imalatçıların Çin'den ayrılarak başka Asya ülkelerine yönelmeye başladığına dikkat çekildi. Ülkeye giren yatırımlar geçtiğimiz yıl ekonomik büyümenin 1999'dan bu yana en düşük hızında gerçekleşmesiyle yüzde 3.7 azaldı.

Çin'in büyümesindeki yavaşlamanın yabancı şirketlerinde ihtiyatlılığa neden olduğuna dikkat çeken Credit Agricole CIB'nin kıdemli ekonomist ve stratejisti Dariusz Kowalczyk, ancak aynı zamanda küresel görünüm ve Çin'in büyümesinde ilerle olduğunu ve bu yıl yabancı yatırım girişlerinde sıçrama beklendiğini söyledi.

Kowalczyk, Ocak'taki düşüşün daha iyi görünüm ile şirketlerin yatırım kararları arasındaki zamanlama farkını yansıttığına belirtti. Çin'in doğrudan yabancı yatırımlarındaki düşüş küresel finansal krizden bu yana en uzun süreli azalmaya işaret ediyor.