Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(18:15'te güncellendi)

Avrupa hisse senetleri, İtalya'da kesin bir sonucun çıkmadığı seçimlerin, Akdeniz ülkesinin kemer sıkma tedbirlerini sulandıracağı ve bölgedeki borç krizinin daha da derinleşeceği endişelerini yeniden alevlendirmesinin ardından değer kaybetti.

İtalya hisse sentleri, gösterge endeks FTSE MIB'deki yüzde 4.1'lik düşüşle birlikte, geri çekilmeye öncülük etti. Ülkenin en büyük telefon şirketi Telecom Italia SpA, temerrüte karşı koruma kontratlarının (CDS'ler) hızlı artışının etkisi ile son 15 yılın en düşük seviyesine geriledi. SEB SA, tüm yıl için net karının projeksiyonların gerisinde kalmasının ardından son bir ayın en sert düşüşünü gösterdi. BASF SE, çeyrek dönem karının açıklamasının ardından yüzde 3.3 kaybetti.

Stoxx Europe 600 Endeksi yüzde 1 düşerek, Londra saati ile 15:23'de 285.65 puana indi vee 21 Şubat'tan bu yana en hızlı düşüşünü gerçekleştirdi. Endekste, yükselen bir hisse karşılığı altı hisse değer kaybetti. Avrupa hisse senetlerinin gösterge endeksi, ABD'li kanun koyucuların bütçe konusunda uzlaşmaya varmalarının ardında bu yıl yüzde 2.2 yükselmiş durumda.

Cenevre'de Banque SYZ & Co. SA'dan Roberto Magnatantini, "İtalya nerredeyse yönetilemez durumda ve bazen bu konuda uyandırma mesajları alıyoruz," dedi ve elinde İtalyan tahvilleri bulunmadığını kaydederek, "İtalyan siyasetinin kendini yeniden bulacağı konusunda kötümserim. İtalyanlar çok bıkkın ve kırgın" şeklinde görüş bildirdi.

Stoxx Europe 600 Endeksi'ndeki şirketlerin toplam el değiştiren hisse sayısı, Bloomberg'in derlediği verilere göre, 3 günlük ortalamanın yüzde 31 üzerindeydi. Opsiyon traderların volatilite algılamasının bir ölçütü olan VStoxx Endeksi yüzde 12 yükselerek 9 Kasım'dan bu yana en yüksek seviyesine çıktı.

İrlanda ve Danimarka dışında 18 Batı Avrupa ülkesinin tümünde ulusal gösterge endeksleri düştü. Almanya'da DAX yüzde 1.8, Fransa'da CAC-40 yüzde 2 ve İngiltere'de FTSE 100 yüzde 1.2 geriledi.

(18:15'te güncellendi)