Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD Merkez Bankası Ben Bernanke'nin ekonomiyi kurtarma çabaları, faizlerin şu anki seviyelerden ani bir yükseliş kaydetmesi durumunda yarım trilyon dolarlık kağıt kaybıyla sonuçlanabilir.

Bloomberg'in MSCI Inc. verilerine göre Fed'in varlıklarının 31 Aralık itibariyle değeri ile 3 yıl sonraki değeri arasındaki fark yarım trilyon doları aşıyor. MSCI, Fed'in ülkenin en büyük 19 bankasında uyguladığı stres testlerinde kullandığı senaryolara göre değerlendirdi.

MSCI, ekonominin daralması ve enflasyonun sıçramasını kapsayan bir senaryoda Fed'in varlıklarının piyasa değerinin 3 yıl içinde 547 milyar dolar azalacağını öngörüyor. Ekonominin tahminlere uygun büyüdüğü, enflasyon ve faizlerin de beklenti dahilinde seyrettiği bir senaryoda ise MSCI, Fed'in piyasa kaybının 216 milyar dolar olacağını tahmin ediyor.

Fed 100 yıllık tarihinde hiç zarar etmedi ve Bernanke de daha önce bankanın bilanço tablosundaki özel portföylerindeki yüzbinlerce dolardan çıkışının sonuçlarına ilişkin Kongre önünde detaylı bir açıklamada bulunmak zorunda kalmadı. Bernanke bugün Fed'i denetleyenler karşısına çıkacak olan Bernanke, 3.1 trilyon dolarlık bilanço tablosunun teşvik programlarından çıkıştan nasıl etkileneceğine yönelik sorularla yüzleşmek zorunda kalabilir.