Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Seçimlerin ardından siyasi kaos ortamından kurtulmanın yollarını aramaya başlayan Avrupa'nın 3. büyük ekonomisi İtalya'nın 2 ana akım partisinin liderleri, yeni bir hükümet kurmak için ilk adımlarını arttı. İtalya'da siyasi düğümle sonuçlanan seçim sonuçları, seçmenlerin kemer sıkma politikalarını reddettiğini ve siyasi elitin itibarını sarstığını ortaya koydu.

Demokrat parti lideri Pier Luigi Bersani Salı günü merkez sol koalisyonunun, senatoda çoğunluğa sahip olmamasına rağmen parlamentonun her iki kanadında da en fazla oy aldığı gerekçesiyle başbakanlıkta hak iddia etti.

Ancak eski komedyen Beppe Grillo'nun 5 Yıldız Hareketi'nin desteğinin büyük oranda arttığını gösteren Pazartesi günkü seçim sonuçlarının ardından Bersani, seçimi kazanmadıklarını, yalnızca ilk parti olarak çıktıklarını kabul etti.

Financial Times gazetesinin haberine göre merkez solun lideri Bersani, azınlık hükümeti kurmaya çalışacak. Eski başbakan Silvio Berlusconi'nin de aralarında yer aldığı rakiplerine siyasal reform, kemer sıkma programlarının gevşetilmesi ve istihdam teşviklerini kapsayan 5 kademeli bir plan çağrısında bulunan Bersani, "Çanlar Avrupa için de çalıyor" ifadeleriyle dikkat çekti.

İtalya'daki siyasal belirsizlik, ülkenin yeniden seçime gitmek zorunda kalabileceği endişelerine neden olarak piyasaları salladı.

Eski komedyen olan siyasetçi Grillo, Bersani'nin hükümet kurma çağrısını geri çevirerek, "Ülkeyi mahveden insanların şimdi bu mahveden reformları uygulamak için birleşmeye çalışıyor. Ancak halk artık bunu kabullenmeyecek" dedi.