Advertisement
PİYASALAR ABONE OL

-Petrol, ABD ekonomik verilerinin ardından düştü

West Texas Intermediate (WTI) petrolü, ABD ekonomisinin 4. çeyrekte beklenenden daha az büyümesi ve euronun dolar karşısında değer kaybetmesi üzerine bu hafta 3. düşüşünü gerçekleştirdi.
Nisan vadeli WTI petrolün varili New York saatiyle 11:11'de 28 cent düşerek 92.48 dolar oldu. Fiyatlar bu ay genelinde yüzde 5.2 aşağıda seyrediyor. Bu raporun yazıldığı sırada işlem hacmi 100 günlük ortalamanın yüzde 15 altında gerçekleşti.

Nisan vadeli Brent petrolün varili ise 33 cent artarak Londra merkezli ICE Futures Europe'da 112.20 dolardan işlem gördü. Burada işlem hacmi 100 günlük ortalamanın yüzde 33 üzerinde gerçekleşti.

-Altın 16 senenin en uzun aylık kayıp maratonunda

Altın vadelileri, ekonomik iyimserliğin sarı metale olan güvenli liman talebini düşürmesiyle gerileyerek 1997 yılından bu yana en uzun kayıp maratonuna doğru ilerliyor.

Nisan vadeli altının onsu New York saatiyle 10:46'da yüzde 0.4 düşerek 1,588.60 dolara geriledi. Sarı metal bu ay şu ana kadar yüzde 4.4 kayıp yaşarken, üst üste 5. düşüşüne doğru ilerliyor.

-IMF, ABD'nin ekonomik görünümünü düşürecek

Uluslararası Para Fonu (IMF) sözcülerinden birinin yaptığı açıklamaya göre, yarın devreye girecek olan yıllık 85 milyar dolarlık harcama kesintilerinden dolayı ABD'nin ekonomik büyüme görünümü düşürelecek.

-İMKB bugün de yükselerek 79 bini geçti

İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) 100 Endeksi günü dünkü kapanışa göre 1.167,42 puanlık yükselişle, analistlerin direnç olarak dikkati çektikleri 79.000 puanın üzerinde 79.333,67 puandan tamamladı.

İMKB'de hisse senetleri ortalama yüzde 1,49 oranında değer kazandı, toplam işlem hacmi 2,7 milyar lira oldu. Gün içinde en düşük 78.292,36 puana gerileyen endeks, bu seviyeden etkisini artıran alışlarla yükselişe geçerek en yüksek 79.506,25 puanı gördü.

-Chicago PMI Şubat ayında yükseldi

ABD'de iş aktivitesi Şubat ayında beklenmedik bir şekilde genişleyerek neredeyse son 1 yılın en hızlı yükselişini gösterdi ve imalat sektörünün büyümeye yöneldiği sinyallerine yenisini ekledi.

MNI Chicago Raporu Ocak ayında 55.6 olarak gerçekleşirken, Şubat ayında 56.8'e yükseldi. 50'den yüksek rakamlar genişlemeye işaret ediyor. Bloomber anketine katılan 51 ekonomistin tahmin medyanı 54 oldu.

-ABD işsizlik başvuruları beklenenden çok düştü

ABD'de geçtiğimiz hafta işsizlik başvurusunda bulunanların sayısı beklenenden daha az çıkarak şirketlerin yaklaşan harcama kesintilerin daha da ötesine bakarak çalışan sayısını aynı tuttuğunu gösterdi.

İşsizlik başvuruları 23 Şubat'ta biten hafta itibariyle 22,000 gerileyerek 344,000'e indi. Bloomberg anketine katılan 44 ekonomistin tahmin medyanı ise 360,000 başvurunun olacağı yönünde gerçekleşti. İşsizlik sigortası alan insanların sayısı ise Haziran 2008'den bu yana en düşük seviyeye geriledi.

-ABD ekonomisi 4. çeyrekte az genişledi

ABD ekonomisi, Vietnam savaşından bu yana savunma harcamalarında yaşanan en büyük düşüşün neredeyse son 3 yılın en az ticaret açığı tarafından bastırılmasıyla daha önce daraldığının açıklandığı geçtiğimiz yılın 4. çeyreğinde az da olsa genişlemeyi başardı.

-Almanya'da işsizlikte beklenmedik düşüş

Almanya'da işsizlik seviyesi, Avrupa'nın en büyük ekonomisinin geçtiğimiz yılın sonunda daralmasının ardından tekrar büyümeye döndüğü sinyalleriyle beraber Şubat ayında beklenmedik şekilde düştü.

Nürnberg merkezli Federal Labor Agency tarafından yapılan açıklamada mevsime uyarlanmış işsizlik oranı 3,000 düşerek 2.92 milyona geriledi. Bloomberg anketine katılan 33 ekonomistin tahmin medyanları Almanya'da işsizliğin değişmeyeceğine işaret etmişti. Ocak ayı işsizlik oranının öncül rakam olan yüzde 6.8'den yukarı yönlü revize edilmesinin ardından bu ay uyarlanmış işsizlik oranı yüzde 6.9 oldu.